U BRISELU KRITIKOVAO NJEMAČKU! Novi državni sekretar SAD-a će posjetiti Saudijsku Arabiju, Jordan i Izrael

Novi državni sekretar SAD Majk Pompeo (Mike) u Saudijskoj Arabiji počinje turneju tokom koje će posjetiti i Izrael i Jordan, prenosi Reuters.

Prije Bliskog Istoka, Pompeo je svratio u Brisel, na sastanak NATO-a, gdje je poručio da je “ključno” da NATO saveznici poštuju svoje obaveze u pogledu izdataka za odbranu, posebno kritikujući Njemačku.  Pompeo je dodao da se SAD nadaju da će svaka zemlja do samita NATO-a u julu predstaviti jasan plan za postizanje predviđenih izdataka.

Izbor Pompea za novog državnog sekretara Senat je potvrdio u četvrtak, a neposredno nakon toga, položio je zakletvu i krenuo na prvi službeni put.

Vašington traži sankcije za Iran zbog raketnog programa

Amerika je zatražila od evropskih i drugih saveznika da uvedu sankcije Iranu radi ograničenja raketnog programa te zemlje jer predstavlja međunarodnu prijetnju miru i bezbjednosti.

Tražimo od država širom svijeta da kazne svakog pojedinca i kompaniju povezanu sa iranskim raketnim programom i to je veliki dio naših razgovora sa Evropljanima“, rekao je Brajan Huk, viši politički savjetnik američkog državnog sekretara Majka Pompea novinarima u Rijadu.

Huk, koji sa evropskim saveznicima razgovara o promjenama nuklearnog sporazuma sa Iranom, najavio je da će iranski raketni program biti velika tema sutrašnjih razgovora između Pompea i lidera Saudijske Arabije i Izraela.

Američki državni sekretar doputovao je danas u Rijad, koji je prva stanica na njegovoj bliskoistočnoj turneji.

Saudijska Arabija se boji da će je SAD napustiti

Činjenica je da vanjska politika Saudijske Arabije proizlazi, prije svega, iz njene domaće politike. Bin Salman svjestan je kako je prisustvo opasnog neprijatelja ključ njegove vlastite snage te mnogi smatraju kako se nanovo probuđeno rivalstvo sa Iranom može sagledati i u tom kontesktu.

Unutarnji problemi Saudijske Arabije i drugih država Zaljeva najbolje vide u političkim žalbama, nejednakosti i nezaposlenosti mladih. U međuvremenu, Bin Salman se fokusira na antiiransku retoriku i obećanja da će smanjiti utjecaj te države u Bahreinu, Jemenu, Libanonu, Siriji i Iraku, čime želi stvoriti situaciju nalik ratnoj, kako bi što lakše ušutkao unutrašnja neslaganja. Uz to, saudijski vođa preuveličava prijetnju od Irana i predstavlja sebe kao spasitelja Saudijske Arabije i šire arapske regije od iranskih ambicija, kojima se želi oživiti perzijski nacionalizam i širiti šiitsko vjersko učenje.

Saudijska Arabija nastoji ojačati vlastite vojne kapacitete i predstaviti sebe kao jedinu regionalnu silu lojalnu SAD-u, koja je spremna voditi politiku i strategije povoljne za američke interese. Najgora noćna mora Saudijske Arabije jest strah da će ju SAD napustiti u korist nekog novog regionalnog partnera, smatra politički analitičar Madavije al-Rašid.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj