DOK RATNI BRODOVI RUSIJE I SAD-a PLOVE MEDITERANOM: Moskva tvrdi da ima rakete “tomahavk” i da ih ispituje, Pentagon sve negira

Američki nosač aviona “Hari Truman” ušao je u Mediteran nakon što je prošao Gibraltarski moreuz, objavljeno je na internet-stranici Navy.mil. Komandant nosača, kapetan Nikolas Diena izjavio je da je ponosan na profesionalnu vještinu posade koja je prikazana prilikom prolaska jednom od najprometnijih pomorskih ruta u svijetu.

Osim nosača “Hari Truman”, iz Atlantskog okeana u Mediteran uplovili su i krstarica “Normandija” i razarač “Forest Šerman”.

– Ulazak u zapadni Mediteran pojačava našu sposobnost da pružimo podršku nacionalnim i regionalnim misijama u zoni odgovornosti Šeste flote – dodao je Diena.

– To uključuje i saradnju s našim saveznicima iz NATO-a, kao i s evropskim i afričkim partnerima kako bismo održali pravo prisustvo kada i gdje je potrebno – naveo je komandant nosača aviona.

U Mediteran su na putu ka Siriji prošle sedmice uplovila i dva ruska ratna broda fregata “Pitlivi” i razarač “Smetlivi”, prenosi britanski “Daily Star”.

Rusija tvrdi da ima rakete “tomahavk” i da ih ispituje, Pentagon sve negira

Dok Rusija tvrdi da je došla u posjed američke krstareće rakete “tomahavk”, SAD te navode odbacuju kao “apsurdne”.

Rusko Ministarstvo odbrane saopćilo je da je Rusija došla do raketa “tomahavk” i da će ih proučiti kako bi poboljšala svoje sopstvene sisteme naoružanja.

Načelnik glavne operativne uprave Generalštaba Oružanih snaga Rusije general-pukovnik Sergej Rudskoj rekao je da su krstareća raketa “tomahavk”, koja nije eksplodirala, i još jedna raketa velike preciznosti, koja se ispaljuje iz vazduha, a koje su SAD i njihovi saveznici koristili tokom vazdušnih napada na Siriju 14. aprila, dopremljeni u Moskvu, navodi američka televizija CNBC.

On je rekao na brifingu za novinare da ruski vojni stručnjaci već proučavaju te rakete.

Neke od raketa nisu uspjele da stignu do određenih meta, očigledno zbog tehničkih kvarova, koji su doveli do rizika od uništenja civilnih objekata i civilnih žrtava. Njih dvije, krstareća raketa “tomahavk” i visoko precizna raketa koja se ispaljuje iz vazduha, donijete su u Moskvu – rekao je Rudskoj.

 

S druge strane, iz američkog Ministarstva odbrane te tvrdnje Moskve odbacuju kao “apsurdne”. Portparol Pentagona Erik Pahon rekao je za CNBC da su ruske tvrdnje pokušaj skretanja pažnje sa savezništva Rusije sa režimom sirijskog predsjednika Bašara al-Asada (Bashar al-Assad).

– Ovo je još jedna primjer ruske kampanje širenja dezinformacija kako bi se skrenula pažnja s njihovog moralnog saučesništva sa zvjerstvima Asadovog režima i pokolja civila u zapadnoj Siriji – rekao je on. Pahon je dodao da su tvrdnje Moskve “u vezi sa izborom ciljeva su apsurdne, kao i ostatak izveštaja agencije Tas s”.  On kaže da SAD, kada je riječ o tome da su se rakete “tomahavk” našle u rukama Rusije, nisu vidjele nikakav dokaz, osim izjava koje su date za ruske državne medije.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj