POMPEO U RIJADU: Naglasio važnost regionalnog jedinstva i posvećenost odbrani Saudijske Arabije

Novi američki državni sekretar Mike Pompeo sastao se danas u Rijadu sa saudijskim kraljem Salmanom na početku posjete Bliskom istoku tokom koje će se založiti za usaglašenu međunarodnu akciju kažnjavanja Irana zbog njegovih raketnih programa.

Pompeo apeluje i na Saudijsku Arabiju i njene susjede da riješe spor s Katarom, koji prema riječima američkih zvaničnika Iran koristi da ojača svoj uticaj u regionu, uključujući Jemen i Siriju. Sukob Katara sa Saudijskom Arabijom, Bahreinom, Egiptom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima narušio je arapsko jedinstvo u Persijskom zalivu, i napravio probleme SAD koje nastoje da obuzdaju sve samopouzdaniji Iran.

Par sati nako što su Huti gađali Saudijsku Arabiju

Doskorašnji šef američke Centralne obavještajne agencije (CIA) jučer je stigao u Rijad, nedugo pošto su jemenski pobunjenici Huti koje Iran podržava ispalili osam balističkih raketa na saudijski grad Jizan. U tom napadu poginula je jedna osoba.

Američki zvaničnici koji su doputovali s Pompeom okrivili su Iran da je prokrijumčario rakete u Jemen. Oni su naveli da incident ističe značaj napora administracije predsjednika SAD Donalda Trumpa i njenog suprotstavljanja Iranu koji pruža veliku podršku sirijskom predsjedniku Bašaru Asadu.

U kratkom obraćanju novinarima poslije sastanka sa saudijskim ministrom vanjskih poslova Adelom al-Jubeirom, Pompeo je rekao da “Iran destabilizuje cijeli region”. Iako nije eksplicitno pomenuo Katar, Pompeo je istakao da je jedinstvo zemalja Persijskog zaliva “ključno”.

Al-Jubeir je rekao da Rijad “podržava politiku Trumpove administracije prema Iranu i njena nastojanja da se poboljšaju uslovi nuklearnog sporazuma s Iranom (iz 2015. godine)”. Neimenovani američki zvaničnici rekli su za AP da će Pompeo jasno reći saudijskom rukovodstvu da spor s Katarom mora da se okonča.

Kazali su i da će Pompeo pozvati druge zemlje da uvedu oštrije sankcije Irancima, iranskim kompanijama i vladinim agencijama povezanim s razvojem raketnog programa.

Posvećenost odbrani Saudijske Arabije

Prema njihovim riječima, novi državni sekretar će istaći američku posvećenost odbrani Saudijske Arabije, Izraela i drugih partnera na Bliskom istoku, a izvršit će i pritisak na Rijad da pruži veći doprinos stabilizaciji na dijelu sirijske teritorije koji je nedavno oslobođen od ekstremista ‘Islamske države’.

Pompeo će danas nastaviti turneju po Bliskom istoku posjetom Izraelu, odakle će otići u Jordan. Trump je odredio 12. maj kao rok za odluku o eventualnom napuštanju nuklearnog sporazuma s Iranom, što se očekuje da će učiniti uprkos snažnom pritisku američkih partnera iz Evrope da Washington ostane dio tog sporazuma.

Dva dana kasnije, 14. maja, SAD planiraju da otvore novu ambasadu u Jerusalemu, čemu se Palestinci oštro protive.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj