BH. POLITIČARI ČESTITALI 1. MAJ: Nastavimo ekonomski razvijati našu zemlju

Brojni bh. političari su uz prigodne želje radnicima u BiH čestitali 1. maj, Međunarodni praznik rada.

Izetbegović: Nastavimo ekonomski razvijati našu zemlju

Bakir Izetbegović je 1. maj čestitao sa željom da u vremenu koje je pred nama još intenzivnijim provođenjem započetih reformi nastavimo ekonomski razvijati našu zemlju, stalno povećavati broj radnih mjesta i izgrađivati društvo socijalne pravde i jednakih šansi za sve”.

Istakao je da “nam je uz naporan rad, potrebna i intenzivna socijalno-ekonomska debata, koja mora rezultirati zaštitom i poštivanjem radničkih prava u punom obimu”.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH posebno je čestitke uputio radnicima u realnom sektoru, jer su oni, kako je istakao, jedan od najvažnijih temelja i oslonaca ekonomske stabilnosti i svakog budućeg razvoja Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

SBB BiH čestitao praznik građanima BiH

Povodom Prvog maja – Međunarodnog praznika rada, Savez za bolju budućnost upućuje čestitku svim građanima Bosne i Hercegovine.

“Zbog lošeg ekonomskog i socijalnog stanja u kojem živi značajan dio naših građana, prije svega nezaposlenih, ali i neprijavljenih, potlačenih i loše plaćenih radnika u Bosni i Hercegovini, Prvi maj Međunarodni praznik rada, treba da nas podsjeti da je svrha njegovog obilježavanja trajno zalaganje za dostojanstvo, pravdu i posao od kojeg se može živjeti u vlasitoj zemlji.

Lažna obećanja o stotinama hiljada novih radnih mjesta, koja su davali, a i danas daju neki političari i neke stranke u nestajanju, ne mogu sakriti potpunu nebrigu o najvećoj, radničkoj populaciji, mizerno niskoj prosječnoj plaći i ogromnoj nezaposlenosti, posebno mladih. Dvodecenijska loša politika ostavila je pustoš rasparčanih, pokradenih i propalih preduzeća, desetine hiljada radnika i njihovih porodica bez posla i životnog smisla, a penzionere na rubu egzistencije sa sramotno niskim penzijama.SBB BiH čestitao praznik građanima BiH

Korupcija, nejake institucije i stalna politička kriza, koju nam serviraju nosioci vlasti, tjeraju investicije i onemogućavaju poboljšanje životnog standarda, značajna zapošljavanja, bolje plaćene radnike i adekvatnu zaštitu radničkih prava.

Neka nas ovaj Prvi maj podsjeti na krivce za agoniju koju duži niz godina živimo, ali isto tako, da se u borbi protiv nepravde, neimaštine i beznađa neće i ne smije odustati. SBB će ostati trajno naklonjen interesima radnika, penzionera, nezaposlenih i drugih s kojima želimo graditi Bosnu i Hercegovinu kao zemlju slobode, blagostanja, pravednosti i jednakosti.

Provedimo ovaj praznik uvjereni da ćemo borbu za ove ciljeve nastaviti još odlučnije u vremenu koje je pred nama”, navedeno je u saopćenju.

Novalić čestitao 1. maj uz želje za optimizmom i sjećanje na radnički pokret

“Uz iskrene čestitke, želim vam da ovaj praznik svih radnika svijeta provedete u tradicionalnom svečarskom ozračju optimizma, radosti, mira i razumijevanja, sa svojim najbližim, prijateljima, kolegama, komšijama i svim ljudima dobre volje. Ovo je prilika da se prisjetimo prošlosti radničkog pokreta koji je kroz stoljeća uspio da se izbori za svoja prava koja mu i pripadaju”, naveo je Novalić.

Istakao je da radnici u Federaciji BiH ovih dana nastavljaju s potpisivanjem granskih kolektivnih ugovora koji im garantiraju neotuđiva prava, s novom nadom i optimizmom da će pozitivni ekonomski trendovi, koji su, kako je rekao, više nego očiti, biti nastavljeni.

Podsjetio je da je Vlada FBiH pokrenula reforme s ciljem podsticanja ekonomije, što se odrazilo na stabilniji privredni razvoj i otvaranje novih radnih mjesta, zbog čega su ostvarene značajne stope ekonomskog rasta.

“To su dobri razlozi da u budućnost gledamo s više nade i optimizma i želim vam da i ovaj praznik provedete u tom duhu i ozračju”, naglašeno je u prvomajskoj čestitki federalnog premijera, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Cvijanović: Posjeta Arizoni izuzetno uspješna

Cvijanović: Rekordna zaposlenost u RS-u

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je Vlada u posljednjih nekoliko godina sprovela niz sistemskih mjera, uključujući i Akcioni program za zapošljavanje, na osnovu kojih Srpska danas bilježi rekordnu zaposlenost, ali i rekordnu pokrivenost uvoza izvozom.

Cvijanovićeva je istakla da Srpska bilježi povećanje prihoda u kontinuitetu, rast BDP-a i industrijske proizvodnje, te da su sve to pokazatelji da se RS jača finansijski i ekonomski i da je na putu stabilnog rasta i oporavka.

“Prioritet Vlade Republike Srpske i u narednom periodu ostaće rad na stvaranju uslova za nova zapošljavanja, očuvanje postojećih radnih mjesta, kao i unapređenje prava i materijalnog statusa radnika”, navela je Cvijanovićeva u čestitki povodom 1. maja – Međunarodnog dana rada.

Ona je dodala da su istorijska simbolika ovog praznika i njegove vrijednosti, kao što su radnička prava, socijalna pravda i solidarnost, i dalje društveni ideali za koje se svi u Republici Srpskoj moraju zalagati.

Cvijanovićeva je praznik čestitala radnicima i građanima Srpske, Savezu sindikata Republike Srpske i granskim sindikatima u svoje i ime Vlade Republike Srpske, uz želju da ga provedu u zdravlju, miru i solidarnosti.

Nermin Nikšić: Borba za radnička prava je trajan proces

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić uputio je svim građanima Bosne i Hercegovine čestitku u povodu 1. maja, Međunarodnog praznika rada, uz želju da “uprkos teškom ekonomskom i socijalnom stanju u BiH, ovaj 1. maj provedu sa svojim porodicama i prijateljima u što boljem raspoloženju i dobrom zdravlju”.

Nikšić u prvomajskoj čestitki navodi da je činjenica da radnici u BiH rade u izuzetno teškim uslovima i da od svoga rada teško ili gotovo nikako ne mogu živjeti, da su plate preniske, a uslovi rada teški.

“Borba za radnička prava trajan je proces i od te borbe nikada ne smijemo i ne možemo odustati. Zato je krajnje vrijeme da se sve ovo promijeni. Moramo biti svjesni da promjene neće doći same od sebe. Za promjene se moramo izboriti zajedno. Pozivam sve radnike da zajedno jačamo svijest kako su problemi radnika u cijeloj BiH isti. Ti problemi, svima u BiH, mogu se rješavati samo na jednak način”, poručio je Nikšić.

Navodi da su u SDP-u čvrsto opredijeljeni da se položaj radničke klase u cijeloj BiH radikalno promijeni.

“Vrijeme je da se minimalna plata, kao i sve druge plate radnika povećaju, te da se počnu stvarati bolji uslovi rada. Zato želim da predstojeće praznike provedete u uvjerenju da ćemo se, zajedno sa vama, izboriti da BiH postane zemlja u kojoj će svaki radnik moći živjeti od svoga rada”, naveo je Nikšić u prvomajskoj čestitki, saopćeno je iz SDPBiH.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj