DROGA U PRODAVNICAMA KAO OSVJEŽIVAČ ZRAKA: U tri dana šest maloljetnika iz Osjeka završilo na psihijatriji

Šest maloljetnih osoba primljeno je u Klinički bolnički centar Osijek u samo tri dana zbog sumnje na uzimanje tzv. osvježivača zraka. Iza bezazlenog naziva proizvoda koji se prodaje u trgovinama, krije se, zapravo, sintetička droga, vrlo snažan i za život opasan derivat THC-a. 

Povezana slika

Apel roditeljima

I to nije sve, jer je u posljednjih nekoliko dana, prema riječima doc. prim. dr. sc. Katarine Dodig-Ćurković, načelnice Zavoda za dječiju i adolescentnu psihijatriju Kliničkog bolničkog centra Osijek, primijećen porast broja mladih u dobi od 14 do 17 godina zbog intoksikacije ne samo sintetičkim THC-om iz osvježivača nego i marihuanom, kanabisom i LSD-om.

– Posljedice uzimanja navedenih tvari razlog su što se traži i pomoć psihijatrijske službe s obzirom na to da se radi o vrlo uznemirujućim simptomima, kao što su pojačana uznemirenost, agresivnost, ustrašenost, simptomi psihotičnosti, fenomeni depersonalizacije, derealizacije, paranoidna interpretacija realiteta i slično. Osim toga, javljaju se teškoće sa spavanjem, koncentracijom, ponašanjem, uzimanjem hrane. Stoga posebno apeliramo na roditelje da poklone punu pažnju ponašanju svoje djece, kao i društvu u kojem se kreću – upozorila je dr. Dodig-Ćurković.

Ozbiljno stanje

Psihijatrica je izrazila sumnju da se na ulici pojavilo neko novo sredstvo s obzirom na činjenicu da posljednjih dana u Zavod koji vodi, dolaze mladi u vrlo ozbiljnom stanju, što do sada, naglašava ona, nije bio slučaj.

U Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu KBC-a Osijek, također, bilježe maloljetnike, koji se javljaju sa smetnjama nakon konzumiranja tzv. osvježivača zraka.

Potvrđuje to vršilac dužnosti načelnika OHBP-a, dr. sc. Srđan Čalošević, dodajući da su, iako ne može reći kako je riječ o epidemiji, brojni pacijenti, prema njegovom mišljenju, dokaz da je stanje na terenu vrlo ozbiljno.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj