NETANJAHU TVRDI DA IMA DOKAZE: Iran laže da ne posjeduje nuklearno oružje; Tramp poručio: ‘Bio sam 100% u pravu’

Izraelski Benjamin Netanyahu prezentovao je danas navodne dokaze, pismene, fotografske i filmske, a koji prema njegovim tvrdnjama dokazuju da Iran ima vlastiti program za razvoj nuklearnog oružja.

Netanjahu: Iran laže da ne posjeduje nuklearno oružje

Nakon dramatične najave prezentacije, Netanjahu je pred novinarima izjavio kako Iran odavno radi na razvoju nuklearnog oružja, suprotno onome što je zvanični stav Teherana – da Iran ne razvija nuklearno oružje.

Premijer Izraela je prikazao navodne iranske dokumente koji dokazuju ranije težnje Teherana da razviju nuklearnu bombu. Do dokumenata je navodno došla izraelska obavještajna služba. Netanjahu je kazao da je jedini razlog čuvanja dokumenata težnja Teherana da ih upotrijebi u budućnosti.

Premijer Izraela je novinarima predstavio dokumente, fotografije i videe koji pokazuju istoriju navodnog iranskog nuklearnog programa koji je počeo projektom “Amad” 1999. godine.

“Amad” je okončan 2003. godine, ali je, tvrdi Netanjahu, razvoj nuklearnog oružja nastavljen pod dva druga projekta.

Izraelski premijer tvrdi da je Iran u vrijeme projekta “Amad” htio napraviti pet nuklearnih bojevih glava jačine 10 kilotona, što je oko pet puta jača bomba od one koja je bačena na Hirošimu.

Netanjahu tvrdi da je dogovor s Iranom loš jer zvanični Teheran “laže o svom interesu za nuklearno oružje”. Zaključak izraelskog premijera jeste da trenutni dogovor, kojeg kritikuje godinama, dozvoljava Teheranu da razvije nuklearnu bombu.

Prezentacija je održana u jeku preispitivanja dogovora SAD-a, evropskih sila i Irana, koji je potpisan 2015. godine i koji predviđa ukidanje sankcija u zamjenu za kontrolu nad civilnim nuklearnim programom Teherana. Preispitivanje vrši trenutna administracija predsjednika SAD-a Donalda Trampa.

Iranski državni mediji ismijavaju tvrdnje Netanjahua

Iranski državni mediji podsmijevaju se izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu zbog njegovih tvrdnji da je Teheran nekada težio da se opskrbi nuklearnim oružjem. Iranska državna novinska agencija IRNA navodi da je Netanjahu “poznat po smiješnim predstavama”, dok je poluzvanična novinska agencija Fars, za koju se vjeruje da je bliska Revolucionarnoj gardi, odbacila govor izraelskog premijera kao “propagandni šou”, prenio je AP.

Iranski državni mediji ismijavaju tvrdnje Netanjahua

“Netanjahuova predstava je bila djetinjasta i smiješna igra…Planirana predstava uoči roka 12. maj je da utječe na Trampovu odluku o iranskom nuklearnom spporazumu”, navela je agencija Tasnim  riječi pomoćnika iranskog ministra vanjskih poslova Abbasa Araqchija.

Inače, Iran negira da je ikada težio da se opskrbi nuklearnim oružjem.

Tramp o “pola tone tajnih papira”: Bio sam 100 % u pravu

Predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je da je bio “100 odsto u pravu”, kada je kritikovao nuklearni sporazum velikih sila s Iranom.

On je to rekao samo pola sata nakon govora premijera Izraela Benjamina Netanjahua u kome je ocijenjeno da je taj sporazum zasnovan na lažima i navedeno Izrael ima ubjedljive dokaze o tajnom nuklearnom programu Irana. Tramp je pohvalio predstavljanje kopija dokumenata za koje je Netanjahu tvrdio da dokazuju da je Iran lagao o razvoju nuklearnog oružja, dodavši da je gledao samo dio i da je bilo dobro.

Predsjednik SAD je ocijenio da je ponašanje Irana nije prihvatljivo. Ukazao je na testiranje raketa, rekavši da Iran ne sjedi skrštenih ruku. Odbio je, međutim, da kaže da li će se SAD povući iz nuklearnog sporzuma, ali je rekao da će, ako se to desi, on možda pregovariti o “pravom sporazumu”, preneo je AP.

Rekao je i da SAD nisu “dobile ništa” od ublažavanja sankcija Iranu na osnovu sporazuma. Tramp je ponovio svoje kritike sporazuma, uključujući činjenicu da nekim dijelovima ističe važnost za manje od jedne decenije.

 

(Global CIR/Agencije)

 

 

Objavljeno u:
  1. […] NETANJAHU TVRDI DA IMA DOKAZE: Iran laže da ne posjeduje nuklearno oružje; Tramp poručio: ‘… […]

Komentiraj