SAUDIJSKI PRINC STAO UZ SAVEZNIKE: Palestinci trebaju prihvatiti Trampov prijedlog ili neka šute

Saudijski princ, prestolonasljednik Mohamed bin Salman rekao je čelnicima jevrejskih grupa sa sjedištem u SAD da palestinsko vodstvo mora prihvatiti uvjete za mir koje je ponudila administracija američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump), objavili su izraelski mediji.

Tokom zatvorenog sastanka prošlog mjeseca u Njujorku s liderima organizacija Bin Salman je oštro kritizirao palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, objavio je Kanal 10 u nedjelju, citirajući izraelske diplomatske izvore.

– U nekoliko posljednjih decenija palestinsko vodstvo propustilo je priliku za prilikom i odbilo sve mirovne prijedloge koji su ponuđeni – navode se riječi Bin Salmana u tekstu Baraka Ravida, višeg diplomatskog dopisnika Kanala 10.

– Vrijeme je da Palestinci prihvate ponude i pristanu da dođu za pregovarački sto ili da zašute i prestanu se žaliti.

Tramp je priznao Jerusalem kao prijestonicu Izraela u decembru, što je izazvalo međunarodnu kritiku.

Bin Salman je navodno pritisnuo Abbasa da prihvati američki prijedlog za mir nakon Trampovog poteza. Međutim, palestinsko vodstvo je bojkotiralo Bijelu kuću od tada. Abas je rekao da SAD nije više “iskren posrednik” u mirovnim pregovorima.

Saudijski princ i Trampov zet Jared Kushner navodno imaju bliske odnose. Kushner je tražio od Bin Salmana savjete o regiji nakon što ga je Trump imenovao u tim koji će nadgledati pregovore između Palestinaca i Izraelaca.

Bin Salman je u kritici palestinskog vodstva naveo i da bi se mirovni pregovori između Izraela i Palestine trebali nastaviti prije nego što Saudijska Arabija i druge zaljevske zemlje normaliziraju odnose s Izraelom.

Saudijski zvaničnici nisu imali komentar na ove izvještaje.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentarion this Post

  1. My My

    Sklonij zastavu ispred sebe nemoj da je pljuješ bagro jedna umšljeni princ fuj

    Reply
  1. […] SAUDIJSKI PRINC STAO UZ SAVEZNIKE: Palestinci trebaju prihvatiti Trampov prijedlog ili neka šute […]

  2. […] BAJRAMSKI ‘POKLON’! Kushner: Plan za mir na Bliskom Istoku poslije ramazana TRAMPU SE SMIJEŠI DRUGI MANDAT! Stopa nezaposlenosti u SAD-u pala u aprilu na 3,6%, većina Amerikanaca misli da im je bolje nego prije četiri godine! ‘VELIKI SAVEZNIK I PRIJATELJ’ Tramp: Pobjeda Netanyahua na izborima poboljšava šanse za mir SAUDIJSKI PRINC STAO UZ SAVEZNIKE: Palestinci trebaju prihvatiti Trampov prijedlog ili neka šute […]

Komentiraj