ARMENIJA NA PRAGU NOVOG HAOSA: Vladajuća stranka odbila kandidovati lidera opozicije za funkciju premijera

Armenska vladajuća stranka upravo je odbila oporbenog vođu Nikola Pašinjana i njegovu kandidaturu da postane novi premijer, javljaju agencije.

Nikol Pašinjan je ranije u utorak upozorio vladajuću elitu da bi ih mogao snaći bijesni “tsunami” naroda spriječe li ga u pokušaju da postane premijerom nakon što su masovni prosvjedi prisilili prijašnjeg predsjednika vlade da odstupi.

S desecima tisuća pristaša okupljenim na ulicama armenskoga glavnoga grada, Pašinjan je nastojao uvjeriti parlament – kojim dominiraju pristaše svrgnutoga premijera SeržaSargsjana – da glasanjem potvrdi njegovo imenovanje. Međutim, članovi vladajuće Republikanske stranke čiju potporu Pašinjan treba kako bi postao premijer, iskoristili su raspravu u parlamentu kako bi preispitali je li sposoban za dužnost.

Glasanje o njegovoj kandidaturi pokazalo je da ipak nema podršku većine u parlamentu.

Pašinjan, 42-godišnji bivši novinar, tijekom govora u parlamentu rekao je zastupnicima da ne bi smjeli ignorirati zahtjeve armenskoga naroda za promjenom. Obraćajući se dužnosnicima Republikanske stranke, rekao je: “Vaše ponašanje, način na koji toleranciju ljudi tretirate kao slabost, moglo bi izazvati cunami”.

“Obraćam se narodu Republike Armenije i svakom državljaninu Republike Armenije”, rekao je Pašinjan u govoru prenošenom uživo na velikim ekranima pred okupljenim mnoštvom na središnjem Trgu republike u armenskome glavnom gradu. “Nemojte ostajati u kućama, upravo sada iziđite na ulice ako već niste do sad… Preplavite ulice i trgove glavnog grada i drugih gradova u republici”

Armenija, bivša sovjetska republika na Kavkazu, od 13. travnja je u neviđenoj političkoj krizi: u prosvjedima je 23. travnja ostavku podnio Sargsjan koji je šest dana ranije u parlamentu izabran za premijera pošto je deset godina obnašao predsjedničku dužnost.

Kriza dodatno destabilizira Armeniju, malenu zemlju na južnom Kavkazu, već oslabljenu zbog višedesetljetnog teritorijalnog spora sa susjednim Azerbajdžanom.

Prosvjednici zamjeraju Sargsjanu, 63-godišnjem bivšem vojnom dužnosniku, da nije uspio smanjiti siromaštvo i korupciju tijekom deset godina na vlasti te da je oligarsima prepustio kontrolu nad gospodarstvom Armenije, zemlje s 2,9 milijuna stanovnika.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj