EU PROTIV NETANJAHUOVIH TVRDNJI! Mogerini potvrdila stavove Zarifa: Netanijahu nije dokazao da Iran krši sporazum, sve je to već viđeno

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini smatra optužbe izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da je Teheran imao nuklearne ambicije ne pokazuju da Iran trenutno krši nuklearni sporazum iz 2015. godine.

“Ono što sam vidjela iz prvih izvještaja je da premijer Netanijahu nije doveo u pitanje postupanje Irana prema sporazumu”, navela je Mogerini.

Mogerini je naglasila da, prije svega, Međunarodna agencija za atomsku energiju mora (IAEA) da procijeni da li se Iran pridržava sporazuma. “To je zbog toga što je IAEA jedina nepristrasna, međunarodna organizacija, koja je zadužena za nadgledanje nuklearnih obaveza Irana”, rekla je Mogerini.

Prethodno je iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif rekao da su optužbe Izraela o nuklearnim ambicijama Teherana “stare optužbe”, kojima se u prošlosti bavila Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

 

(Global CIR/Agencije)

  1. […] EU PROTIV NETANJAHUOVIH TVRDNJI! Mogerini potvrdila stavove Zarifa: Netanijahu nije dokazao da Iran … […]

Komentiraj