MASKIRANI ANARHISTI IZAZVALI NEREDE U PARIZU! Iz Vlade poručili: Ako imate iskrena uvjerenja, prosvjedujte ne skrivajući lica

Vlasti su kazale da se oko 1200 maskiranih prosvjednika odjevenih u crno okupilo na marginama godišnje sindikalne parade u povodu Praznika rada.

Pozvani su bili putem društvenih medija da dan pretvore u “Dan revolucije”. Riječ je o krajnje lijevim anarhističkim skupinama zvanima “Black Blocs”. Uhićeno je 200 anarhista, a četvero ljudi, uključujući jednog policajca, lakše je ozlijeđeno, objavila je policija. Ministar unutarnjih poslova Gerard Collomb osudio je nasilje i rekao da poduzimaju sve kako bi uhitili odgovorne. Glasnogovornik vlade kritizirao je prosvjednike što su skrivali lica. “Ako imate iskrena uvjerenja, prosvjedujete ne skrivajući lica.”

Prosvjednici su izvikivali antifašističke slogane, mahali starim sovjetskim zastavama i protuvladinim transparentima i bacali petarde. Neki su počeli podizati i barikade.

Porazbijali su mnoge izloge, trgovine, palili automobile i šarali grafite po zgradama. Neki od učesnika protesta razbili su prozore na objektu restorana “Mc Donalds” u francuskoj prijestolnici. Neredi su izbili u svjetlu nezadovoljstva sindikata zbog reformskih planova predsjednika Emmanuela Macrona.

Macron je u utorak ponovio da neće odustati od svojih planova. Sindikati procjenjuju da se na njihovu skupu u povodu Praznika rada okupilo 55.000 ljudi, a policija tvrdi da ih je bilo oko 20.000.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj