OVDJE JOŠ UVIJEK TRAJE DRUGI SVJETSKI RAT?! Plenković Srbiji: Nismo isti, nismo bili i nećemo biti; Dačić Plenkoviću: Nismo isti-mi nismo bili na strani Hitlera

 Hrvatski premijer Andrej Plenković smatra da riječ “rat” nije dobro koristiti na bilo koji način – diplomatski ili drugi, te Srbiji poručio da, kako je rekao, nismo isti u ovoj priči, nismo ni bili i nećemo ni biti u budućnosti. Na to mu je u svome stilu odgovorio šef srbijanske diplomatije Ivica Dačić.

Slikovni rezultat za plenković dačić

Plenković je komentarisao novinarima izjavu Ivice Dačića, da “ako Hrvatska želi diplomatski rat, dobit će diplomatski rat”, ocijenivši da “to nije retorika koju treba koristiti”. “Koristenje riječi rat, bilo da je diplomatski ili drugi, nije dobar”, rekao je Plenković, koji tvrdi da “niko iz Hrvatske nije davao izjave kao što je davao (srbijanski ministar odbrane Aleksandar) Vulin”, prenose mediji

Hrvatski premijer kaže i da niko iz Sabora nije oskrnavio srpsku zastavu i tvrdi da to “nije ni moguće”. “Varijanta da smo jednaki ne stoji. Nismo u ovoj priči isti, nismo bili ni 90-ih, a nećemo biti ni u budućnosti”, kazao je Plenković i dodao da je Hrvatska “svoje poteze jasno povukla”.

Plenković je, nakon slavljeničkog obilježavanja vojno-policijske akcije Bljesak u Okučanima rekao da sa predsjednicom Hrvatske još nije razgovarao o recipročnim mjerama prema Srbiji, nakon što je Beograd potpredsjednika vlade i ministra odbrane Damira Krstičevića, proglasio nepoželjnim. “Kada smo mi kao vlada koristili odnose sa Srbijom kao argument u unutrašnje-političkom prepucavanju”?, zapitao je Plenković, uz opasku upućenu novinarima da se “toga ne mogu sjetiti”.

Dačić Plenkoviću: Nismo isti-mi nismo bili na strani Hitlera

– Ovo što Hrvatska radi danas je glupost, izjavio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić, u odgovoru hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, i poručio da je tačno da nismo jednaki, jer Srbija nije bila na strani Hitlera i nije vršila Holokaust nad Jevrejima.

“Nismo isti, jer mislimo da je ovo što Hrvatska radi čista glupost, i da je bolje da se bavimo razvojem naših odnosa nego da vodimo diplomatski rat. I Plenković sve to zna, ali misli da mu to donosi političke poene. I to je žalosno”, naveo je Dačić u izjavi za regionalnu N1 tv.

U odgovoru Plenkoviću, koji je ranije danas rekao da “nije dobro koristiti riјeč rat” ni u diplomatskom ili drugom smislu, te da “nismo isti, nismo bili i u budućnosti nećemo biti isti”, Dačić je precizirao da je u prethodnoj poruci Hrvatskoj govorio o diplomatskom ratu.

“Tačno je da nismo jednaki, mi nismo bili na strani Hitlera, nismo vršili Holokaust nad Jevrejima i Hrvatima, nismo tjerali Hrvate da nose obilježja kao što su Srbi i Jevreji morali da nose za vrijeme Drugog svjetskog rata, Jevreji žute, a Srbi plave trake”, naveo je Dačić, koji se nalazi u posјeti Indiji.

Šef srbijanske dilomatije odgovorio je Plenkoviću i da nisu isti, jer kako kaže “Srbija ne negira zločine, nego ih kažnjava”.

Sudeći po izjavama dvojice političara ova srpsko-hrvatska medijska tragikomedija mogla bi se izgleda nastaviti i u budućnosti.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj