SJEDINJENE DRŽAVE VIŠE NEĆE BITI SVJETSKI POLICAJAC! Tramp: Dosta smo trošili po svijetu, vrijeme je da obnovimo našu zemlju!

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) izjavio je da SAD više neće biti svjetski policajac, niti će za to trošiti ogroman novac.

– Sve manje želimo da budemo svjetski policajac. Decenijama smo trošili ogroman novac za podršku redu u svijetu i to ne treba da bude naš prioritet. Mi želimo da zavedemo red kod nas, namjeravamo da obnovimo našu zemlju – rekao je Tramp na konferenciji sa predsjednikom Nigerije Muhamedom Buharijem.

Predsjednik SAD smatra nedopustivom situaciju sa nuklearnim programom Irana, ali nije naveo da li će Vašington izaći iz zajedničkog sveobuhvatnog plana.

On je dodao da će izlazak SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom biti pozitivan signal za Sjevernu Koreju.

Prema njegovim riječima, sastanak sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom može da bude održan u demilitarizovanoj zoni ili u Singapuru.

Na pitanje da li će samit zaista biti održan, Tramp je odgovorio: “Da, mislim da hoće”.

On je ponovio da će napustiti pregovore ako se ne budu odvijali kako on bude želio.

– Kim Jong-un se zasad ponaša otvoreno. Moram da ponovim da je tako bilo do sada. Međutim, on govori da će se riješiti nuklearnog objekta, da neće vršiti istraživanja, neće lansirati balističke rakete, neće vršiti nuklearna testiranja. On to poštuje već dugo vremena, više nego ikad ranije – rekao je Tramp novinarima.

Kraj operacija protiv DAIŠ-a u Iraku

Ova Trampova poruka poklapa se sa okončanjem operacija koalicije na čelu sa SAD-om protiv daiša u Iraku. Koalicija je  najavila  “deaktivaciju” zapovjednih mjesta kopnenih snaga.

U Saopćenju da će se odnosi s iračkim oružanim snagama razvijati “od potpore i omogućavanja borbenih operacija do obuke i razvoja samostalnih kapaciteta iračkih sigurnosnih snaga”.

“Zapovjedništva kopnene komponente združenih snaga deaktivirana su danas u Bagdadu označavajući kraj velikih borbenih operacija  protiv DAIŠ-a-a u Iraku i promjenu ustroja i odgovornosti koalicije”.

Brett McGurk, američki predstavnik koalicije, napisao je na Twitteru: “Od Falluje do Tikrita, Baijija, Ramadija, Sinjara, Mosula te mjesta između, naša koalicija ponosno je stajala uz iračke snage i (kurdske) Pešmerge dok se oslobađala njihova zemlja i 4,5 milijuna stanovnika od DAIŠ-a”.

 

(Global CIR/B92/Agencije)

Komentiraj