SPINOVANJA U REŽIJI GATAČKO-STOLAČKOG KLANA: Zvizdićevu kandidaturu prikazuju kao gotovu stvar iako se Izetbegović ogradio od ‘aklamacije’, a Genjac ranije najavio tajno glasanje

Jučerašnji dan bio je krajnji tokom kojeg su općinske organizacije SDA trebale predati svoje nominacije za kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda. Situacija na terenu je dovedena do usijanja budući da perfidni plan u režiji nekoliko udruženih klanova očigledno nije uspio. O budućem kandidatu će se, kako saznajemo najvjerovatnije odlučiti na tajnom glasanju.

Iako mediji pod direktnom ili indirektnom kontrolom Zvizdića ( i njegovih rođaka Čampara) njegovu kandidaturu prikazuju kao već završenu stvar navodeći neprovjerene informacije da je najveći broj odbora nominirao Zvizdića, situacija na terenu i nije toliko sjajna za ‘gatačko-stolačku družinu’.  Pored toga što Sebija Izetbegović nesumnjivo uživa najveću podršku u glavnom gradu i ‘glavnom kantonu’ BiH nominirale su je na desetine drugih gradova i općina, i to u dosta slučajeva kao jedinog kandidata.

Ništa od ‘aklamacije’?

Drugi tabor, okupljen oko Čampara pokušavao je medijskim spinovima izvršiti pritisak na odbore koji još uvijek nisu bili dostavili svoje nominacije.  Ono na što Čampare i Zvizdić uz medijski presing preko naručenih tekstova računaju, jeste posljednja Izetbegovićeva izjava.

Mislim da će prevagu ipak imati jedan kandidat, da će dobiti preko 50 posto, ali neka to ostane kao neka moja pretpostavka tako da se može desiti da tu stvar završimo aklamacijom”, kazao je Izetbegović o izboru kandidata SDA za člana Predsjedništva BiH.

Ogradio se Izetbegović dobrano, potcrtavši da je to samo njegova protpostavka. Ne odlučujem ja sam, ima tu stranačkih organa, u prijevodu bi glasila ova Izetbegovićeva izjava. Nešto ranije, generalni sekretar SDA Halid Genjac najavio je da će se između nekoliko kandidata tajnim glasanjem izabrati jedan, tako da je i ova opcija još uvijek u igri.

Ono što prešućuju jeste da prof. dr. Sebija Izetbegović ima ogroman broj kandidatura sa terena, a da su u utrci još uvijek i Šefik Džaferović i Safet Softić, te da se pojavio još jedan ozbiljan kandidat, Šemsudin Mehmedović sa desetak kandidatura. Pored toga, određeni broj kandidatura imaju i dr. Melika Mahmutbegović te Halid Genjac.

U svakom slučaju, preostali općinski odbori imali su rok sinoć do 12 sati da dostave svoje nominacije, a onda kreće odbrojavanje do 26. maja kada se očekuje velika konvencija SDA.

Kaplanova nervoza i Zvizdićeva ‘istanbulska noć’

Neviđena nervoza uvukla se i u stolačku SDA, čiji se junoša Salmir Kaplan na Facebooku obrušio na načelnika općine Centar Nedžada Ajnadžića, optužujući ga da sredstva te općine upućena u Stolac navodno stavlja na raspolaganje HDZ-u. Mnogi su ovu opasku protumačili kao izraz gnjeva zbog činjenice da je sarajevska općina Centar predložila prof. dr. Sebiju Izetbegović kao kandidata za člana Predsjedništva.

Ništa manje sugestivna nije i činjenica kako se Denis Zvizdić jučer iznenada našao u Istanbulu gdje se susreo sa premijerom Binalijem Jildirimom, a ne znamo da li je bilo i nekih drugih susreta, možda tajnih sa Erdoganom. Ono što sigurno znamo jeste da se proteklih sedmica još nekoliko ‘persona’ šetalo gradom na Bosforu trudeći se osigurati podršku turskog predsjednika svome kandidatu. Među njima je  bio i već spomenuti Salmir Kaplan. 

Zvizdić je ovim posljednjim marketinškim manevrom pokušava ubijediti preostale odbore da je upravo on favorit turskog predsjednika Erdogana.

Čelična lejdi može pobijediti i bez stranke

Svima je već jasno kako nesposobni Zvizdić zasigurno ne kotira dobro ni u samom biračkom tijelu SDA, a kamo li da pridobije glasove simpatizera nekih drugih stranaka što jasno ukazuje da bi njegovom eventualnom  kandidaturom ova stranka već nakon predstojećih izbora završila u opoziciji.

Sa druge strane, prof. dr. Sebija Izetbegović, prepoznata u narodu kao ‘Čelična lejdi’, pravi je narodni kandidat kojem čak i ne treba stranka kao potpora za pobjedu, ali zahvaljujući tome koliko bi doprinijela kampanji i za druge nivoe vlasti svaka bi je stranka poželjela kao svog predsjedničkog kandidata. Kako god, naučila je se ona već braniti od napada’ unutrašnjih neprijatelja’, budući da ju je već odavno jedan dio stranke, upravo onaj okupljen oko gatačko-stolačkog klana, sabotirao i na profesionalnom i na političkom planu.

Uz podršku koju uživa u velikim gradskim centrima, Sebija izetbegović ima mnogo više delegata na svojoj strani od Denisa Zvizdića, a moguće je da se i neki od drugih predloženih kandidata povuku u korist Čelične lejdi, odnosno predlože svome članstvu da glasaju upravo za nju na završnoj konvenciji, što bi joj osiguralo još ubjedljiviju pobjedu.

Suočen sa ovom realnošću od labilnog Zvizdića se može očekivati i povlačenje iz ‘unutarstranačke utrke’, što je u jednom tv nastupu nedavno i najavljivao. Na koncu to bi bio i jedan džentlmenski potez, jer dame ipak imaju prednost.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentarion this Post

  1. Muriz

    Ma Zvizdic je ispusio za sva vremena, imao je priliku da pokaze sta zna, i vidjelo se da ne zna nista

    Reply
  2. Aferim !!!

    Reply

Komentiraj