TRADICIJA SE NASTAVLJA: Brojna hapšenja u Istanbulu tokom prvomajskog protesta, Erdogan angažovao 60.000 policajaca

Trg Taksim proglašen je za zabranjenu zonu iz sigurnosnih razloga tokom obilježavanja Međunarodnog praznika rada. Putevi koji vode prema ovom trgu su blokirani, a policija dozvoljava samo manjim grupama predstavnika radničkih sindikata da polože vijence ispod spomenika na tom mjestu, prenio je AP.

Grupa od oko 25 ljudi pokušala je da se probije na Taksim, ali ih je opkolila policija. Sindikati planiraju da obilježe 1. maj skupovima u Istanbulu i Ankari, na lokacijama koje su odredile vlasti.

Taksim ima simboličan značaj za turski radnički pokret. Tokom prvomajskog skupa 1977. godine na ovom mjestu su ubijene 34 osobe kada je u masu pucano iz obližnje zgrade.

U Turskoj je u koordinaciji s Direkcijom za sigurnost i učešće 36.180 policajaca i 22.157 pripadnika žandarmerije pokrenuta akcija “Spokoj i mir Turske”, javlja Anadolija.

U saopćenju turske policije navodi se da je akcija pokrenuta u cilju mirnog i sigurnog obilježavanja 1. maja, Međunarodnog praznika rada, te kako bi se uhvatile osobe koje bi mogle počiniti krivično djelo, uključujući terorističke aktivnosti i trgovinu narkoticima.

Širom zemlje raspoređeno je 10.338 ekipa, a učestvuju i dvije letjelice, šest podvodnih plovila i 221 obučeni pas. Ekipe su raspoređene na ulicama, u parkovima, blizini škola, trgovačkim centrima i njihovoj okolini, kao i na drugim javnim površinama i u zatvorenim prostorima.

 

 (Global CIR/Agencije)

Komentiraj