PRIČA O TRGOVINI LJUDIMA! Porodica usvojila djevojčicu iz Ugande, ali kad su čuli njenu životnu priču, poslali su je nazad u Afriku

Posvajanje djece iz “zemalja trećeg svijeta” u posljednjih je nekoliko decenija postalo popularno kod bogatih porodica sa Zapada. Isto to učinile su, recimo, Anđelina Đoli i Madona. No, koliko god to pozitivno zvučalo, uvijek postoje zli ljudi koji su spremni iskoristiti teške životne priče i djecu kako bi došli do novčane koristi.

Džesika (Jessica) i Adam Davis iz SAD već su imali četvero djece, no svejedno su se odlučili posvojiti još jedno dijete, šestogodišnju djevojčicu iz Ugande. Rečeno im je da je mala Namata ostala bez porodice.

Tata joj je umro, a mama nije brinula o njoj te je nikad nije poslala u školu. Agencija koja je organizirala posvajanje, rekla je porodici Davis da njena majka ne može brinuti o njoj te da bi posvajanje bilo ispravno rješenje. Oni su ravno pristali te je 2015. posjetili u Ugandi, no ne u njenom domu, nego u sirotištu u kojem nije imala igračke, pa čak ni sobu s prozorom.

Djevojčica im se svidjela odmah na prvi pogled pa su je odlučili posvojiti i odvesti sa sobom u SAD. No, čim je naučila engleski, Namata im je počela pričati kako joj fali njena prava mama.

Sve što im je rekla bila je potpuna suprotnost onoga što su čuli od agencije za posvajanje. Baš sve bila je totalna laž. Shvatili su da su prevareni te da su posvojili dijete koje je živjelo sretno sa svojom majkom. Obavijestili su institucije te uspjeli stupiti u kontakt s Namatinom majkom.

Ono što su vidjeli nikako nije bila uobičajena reakcija zlostavljanog djeteta. Baš suprotno, Namata je bila presretna kad je vidjela svoju majku preko videopoziva. S njenom biološkom majkom dogovorili su da će je školovati te vratiti kada završi obrazovanje.

Organizacija Reunite Uganda, koja se bavi upravo ovakvim problemima, kasnije je saznala da je Namata praktički oteta od svoje porodice zajedno s još sedmero djece iz njenog sela te poslana u sirotište kako bi prevaranti došli do novca.

Porodica Davis znala je da je njeno posvajanje bila obična prevara te je Namatu nakon godinu vratila u Ugandu, gdje sada živi sa svojom majkom.

Iako je izgledalo da će ostati bez svoje porodice, njena priča je, ipak, dobro završila, a u porodici Davis pronašla je dobre prijatelje koji će s njom ostati u kontaktu, vjerovatno, do kraja života.

 

(Global CIR/Avaz/Agencije)

Komentiraj