TRUMP TRAŽI SAVJETNIKA: Jedan od najbogatijih ljudi na svijetu ipak ga odbio

Na sastanku magnata Billa Getesa sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom dogodilo se nešto neočekivano – koosnivač “Microsofta” dobio je ponudu za posao u Bijeloj kući. Tokom 40 minuta razgovora, Gates i predsjednik su diskutovali o funkciji naučnog savjetnika Bijele kuće, čija je fotelja prazna otkako je Trump preuzeo mandat.

Image result for gates trump

– Rekao sam: “Hej, možda bi trebali imati naučnog savjetnika”. On je odgovorio: “Da li ti želiš da budeš naučni savjetnik?” – ispričao je Gates.  On je ponudu ipak odbio, pravdajući se predsjedniku da “to nije dobra upotreba njegovog vremena”.

Američki magnat je aktivno uključen u globalnu zdravstvenu filantropiju putem svoje Fondacije Bill i Melinda Gates, piše “JUSA Today”. Uloga naučnog savjetnika je da pomogne predsjedniku na pitanjima vezanim za nauku i tehnologiju i vodi politiku Kancelarije za nauku i tehnologiju.

Nije jasno da li je Trump bio ozbiljan u svojoj ponudi. – Nisam ga stavljao na probu, da li je bio ozbiljan ili ne. Vjerovatno ni on sam nije znao da li je bio ozbiljan. To je bila prijateljska stvar. Bio je prijatelj – ocijenio je Gates.

Bijela kuća se nije oglasila sa komentarom. Osim potencijalnog posla, Gates je sa Trumpom razgovarao i o univerzalnoj vakcini za grip. – To je vjerovatno bila najduža konverzacija o vakcini za grip koju je predsjednik ikad imao – rekao je Gates. Trump je, međutim, bio toliko zainteresovan da je tokom sastanka pozvao komesara Agencije za hranu i lijekove (FDA) Skota Gotliba da čuje njegovo mišljenje.

Fondacija Gates je prošle nedjelje objavila planove za ubrzanje razvoja univerzalne vakcine, koje će zajedno sa porodicom koosnivača “Googla” Larija Pejdža finansirati sa 12 miliona dolara.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj