FRANCUSKI KANDIDAT ZA OSKARA! Deniz Gamze Erguven – porijeklom Bosanka, uposlila Bonda u filmu “Kings” i Penna u tv seriji

Deniz Gamze Erguven je prvim dugometražnim filmom “Mustang”, o nezahvalnom polozaju žena u Turskoj, zapanjila i oduševila kako profesionalce sedme umjetnosti tako i planetarne filmofile, osvojivsi četiri galska “Césara” i nominaciju Francuske za “Oscara” za najuspješniji film na stranom jeziku, kao i priznanjje Label Europa Cinema te učešće u “Petnaestorici reditelja” u Cannesu.

Sarajevski korijeni

Po majčinoj strani potiče iz sarajevske obitelji Nezirović a zahvaljujući ocu diplomati, najduže je živjela u Parizu, išla u gimnaziju i završila najpoznartiju starokontinentalnu visoku filmsku školu, čuvenu  FEMIS. Danas četrdesetogodišnjakinja i  majka malog dječaka Garyja, ciji je otac americko- francuski novinar koga je upoznala za vrijeme montaže prvog filma, rediteljica upravo, u Europi predstavlja svoje drugo, dugometražno igrano ostvarenje “Kings”.

Piše: Džana Mujadžić

Cineastica je  razrađivala projekt cijelo desetljeće započevši istraživanja, nadahnuta događajima iz pariskih predgrađa 2003. godine, gdje su manifestacije poprimile izgled istinskog rata i strašnih pobuna praćenih paljenjem automobila, provalom trgovina i sistematskim napadima na policajce kao i zatvaranjima na stotine manifestanata.

Craig, Berry, Penn…

Radnju je prenijela u Los Angeles u kojem su se 1992, dešavali slični događaji. Godinama obrađivane verzije scenarija skupljale su se u kartonskoj kutiji. Za to vrijeme je Deniz Gamze Erguven usavršavala engleski jezik i upoznavala Grad anđela. Imala je sreću da su poznati glumci, aktualni interpretator Jamesa Bonda, Daniel Craig i slavna američka zvijezda Halle Berry, vjerovali u njezinu nadarenost i rediteljsko umijeće.

Suradnja sa Craigom je bila više nego uspješna i prijateljska dok je Halle Berry vec prilikom prvog susreta ispoljila inteligentan smisao za humor, zabavnost i ekstraavaganciju koje cineastica nije očekivala. Tumačila je osobu koja udomljava djecu bez roditelja, uspješno oživljavajući alegoriju materinstva i ljubavi koja se bori protiv nasilja. Uloga je nadahnuta Millie, osobom koja  stvarno postojI ali je rediteljica nikada nije dobro vidjela jer je pri njihovim susretima, uvijek bila okružena djecom. Cineastica ističe svoje iznenađenje postojanošću i sposobnostima žena siromašne četvrti South Central, ali velikim brojem udruženja majki čija su djeca poginula u okršajima gradskih bandi.

Trenutno Deniz Gamze Erguven snima televizijsku seriju u New Orléansu pod nazivom “The First” sa kreatorima “House of cards” među kojima je i Beau Willimon. Radi se o futurističkoj fikciji astronauta, koji istražuju Mars. Rediteljica je veoma zadovoljna radom sa Seanom Pennom, kojeg smatra jednim od najboljih, svjetskih umjetnika.

 

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj