PROBLEMATIČNI SOROŠEV UČENIK: Mađarska odbila ratifikovati evropsko-afričku deklaraciju o izbjeglicama

Mađarska je odbila ratificirati europsko-afričku deklaraciju kojom se priznaju “prednosti migracija u smislu razvoja”.

Ta deklaracija je usvojena tijekom ministarske konferencije u Maroku na kojoj je učestvovalo 60 zemalja Europe i Afrike.

“Deklaracija slika migracije kao nužno pozitivan i koristan fenomen koji doprinosi globalnom razvoju, ali mi mislimo da to nije uravnotežen pristup i ne odobravamo ga”, rekao je šef mađarske diplomatije Peter Szijjarto.

On je na konferenciji u Marakešu rekao da je stav Mađarske da se treba koncentrirati na “načine kako zaustaviti ilegalnu imigraciju, a ne kako je ohrabriti”.

“Ne možemo poreći da migracije imaju veoma važan bezbjednosni aspekt. Neprihvatljivo je što je to izostavljeno iz dokumenta”, naveo je Szijjarto, pozivajući se na terorističke napade u Europi prethodnih godina.

“Marakeška politička deklaracija”, koju prati i akcioni plan, traži “pristup zasnovan na ljudskim pravima”, na “zaštiti migranata u ranjivom položaju” i na razvoju kontakata u cilju borbe protiv “ksenofobije, rasizma i diskriminacije”.

Tekst sadrži i dio posvećen borbi protiv ilegalne imigracije i pomoći povratku migranata, što su ključne točke za Europljane koji se suočavaju sa nezapamćenom migrantskom krizom.

“Trebamo se probiti iz začaranog kruga dezorganiziranih i divljih pokreta da bismo uspostavili povjerenje u migracije koje su pozitivne za sve”, rekao je europski komesar za migracije Dimitris Avramopulous.

Maroko će u prosincu biti domaćin međunarodne konferencije UN o migracijama.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj