ČOVIĆ BLIŽE BEOGRADU: Nije se smjelo odbiti prijedlog Srbije o granici

Član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da je optimističan uoči današnjeg sastanka na kojem će predsjednici stranaka iz FBiH, uz medijaciju predstavnika međunarodne zajednice, još jednom pokušati doći do rješenja izmjena Izbornog zakona BiH kako bi se ispoštovala odluka Ustavnog suda u slučaju “Božo Ljubić”.

“Uvijek sam pozitivan prema sastancima. Vrijeme nam lagano ističe, ali pokušaćemo unutar FBiH naći neki konsenzus”, rekao je Čović na upit Vijesti.ba.

Član Predsjedništva BiH danas je, zajedno sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom i premijerkom Srbije Anom Brnabić, svečano otvorio ekonomski forum na Jahorini, a potom su na marginama ovog događaja održali sastanak, pišu Vijesti.ba.

Na dnevnom redu su bile opšte teme, poput toga kako možemo povezati BiH i Srbiju oko ključnih stvari koje smo već na neki način otvorili kao pitanja, pa unutar BiH nismo našli zajednički stav, a držimo da je to još uvijek šansa. Dakle, riješiti granična pitanja, prometnice koje su nam danas nužne, a koje već dugo stoje i postaju opterećenje za normalno funkcionisanje ljudi sa obje strane granice. Uvjeren sam da će ovo što mi dogovaramo, morati naći konsenzus i u BiH od one treće strane, koja to zadnjih pet – šest mjeseci osporava“, kazao je Čović.

Na upit Vijesti.ba da li je riječ o rješenju graničnih sporova po prijedlogu Srbije, Čović je odgovorio potvrdno, ocijenivši da je riječ o “džentlmentskom prijedlogu”.  “To je to, tada je ponuđeno nešto što se sa naše strane nije smjelo odbiti”, zaključio je Čović.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj