EUROPSKA KOMISIJA PREDLOŽILA VEĆI BUDŽET NAKON BREXITA: Budžet Europske unije skoro 1.300 milijardi eura

Europska komisija predložila je novi nacrt budžeta Europske unije za period od 2021. do 2027. godine. Njime se predviđa povećanje doprinosa zemalja članica u zajedničku kasu, ali i direktno povezivanje poštivanja vladavine prava i korištenja novca iz budžeta Europske unije. EUropska komisija predložila je Evropskom parlamentu da podrži budžet u iznosu od 1.279 milijardi eura.

Kako je objasnio predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker), radi se o višegodišnjem budžetu (MMF) koji treba biti temelj za „novu, energičnu i ambicioznu EU“.

 

Novi projekti

Izdvajanja europske dvadesetsedmorice bi, prema prijedlogu Europske komisije, trebalo da u narednom periodu budu neznatno veća. Izlazak Velike Britanije iz Unije, uz povlačenje doprinosa Londona zajedničkom proračunu, kao i novi izazovi Europske unije trebali bi biti pokriveni kroz uštedu u postojećim programima, ali i kroz dodatna izdvajanja zemalja članica.

“Predlažemo da budu pojačane veze između europskog proračuna i poštovanja vladavine prava. Poštovanje vladavine prava je nezamjenjiv preduvjet za čvrsto financijsko upravljanje i zato predlažemo novi mehanizam koji će omogućiti zaštitu proračuna u vezi sa rizicima koji proizilaze iz nedostataka vladavine prava. Ovo je generalno primjenjiv mehanizam i ne cilja konkretno neku zemlju članicu”, kazao je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Iako iz Europske komisije tvrde da je riječ o generalno primjenjivom mehanizmu koji nije usmjeren protiv konkretnih zemalja članica, zemlje kao što su Mađarska i Poljska mogle bi biti prve na udaru novih mjera zbog optužbi za podrivanje slobode govora i neovisnosti pravosuđa.

Varšava neće podržati ovaj prijedlog

Stižu i prve reakcije iz Poljske: Varšava neće poduprijeti proračun Europske unije, budući da ne uvažava potrebe različitih država članica.

“Mislim da je ovaj dan pokazao ponovno da u Europskoj komisiji niko ozbiljno ne razmatra instrumente koji bi ograničili prava zemalja članica, uključujući i proračunska prava, zbog političkih zahtjeva ili zbog političkog pritiska. To je proračun kojem svi mi doprinosimo. Poljski doprinos tom proračunu nije beznačajan”, izjavio je Konrad Szymanski, zamjenik ministra vanjskih poslova Poljske.

Novim prijedlogom nije zadovoljani ni Pariz, ni Berlin. Francuzima je neprihvatljiv prijedlog da se subvencije farmerima smanje pet posto. Njemačka poziva na poštenu podjelu tereta proračuna, jer bi prema prijedlogu u prosjeku godišnje morala plaćati 10 milijardi eura više od 2021. godine. Europska komisija je predložila smanjenje sredstava za zajedničku poljoprivrednu politiku i za kohezijsku politiku, za oko po pet posto. Istodobno je povećala za oko devet puta sredstva za investicije u digitalnu transformaciju i mreže, te za europske snage solidarnosti. Za upravljanje i zaštitu vanjskih granica, migracije i azil predlaže se skoro tri puta više. 26 posto sredstava više predloženo je za vanjsku politiku s posebnim naglaskom na europsko susjedstvo.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj