ISTRAGA POTVRDILA! Zeman: Češka proizvodila “novičok”, nema potrebe da lažemo

Češka je proizvodila i testirala nervni agens iz porodice “novičok”, potvrdio je predsjednik Miloš Zeman državnim medijima, nakon istrage čeških službi bezbjednosti.

“Moramo da zaključimo da je naša zemlja proizvela i testirala `novičok`, iako je proizveden u samo malim količinama koje su kasnije uništene”, rekao je Zeman televizijskom kanalu “Barandov”. On je dodao da bi bilo dvolično pretvarati se da nije tako i da nema potrebe lagati, prenosi Russia Today.

Zeman je istakao da je svoje zaključke zasnovao na izvještaju češke vojne obavještajne službe koji je pokazao da je nervni agens poznat kao A230, koji je proizveden u češkom Vojnom istraživačkom institutu u Brnu, u stvari, “novičok”.

Iako je Češka služba bezbjednosti (BIS) u odvojenom izvještaju saopštila da nervni agens proizveden i testiran u Brnu nije “novičok”, već neka druga supstanca, Zeman je nakon analize oba dokumenta izrazio saglasnost sa mišljenjem vojne obavještajne službe.

Zeman je u martu ove godine naredio istragu da li je “novičok” proizveden u Češkoj. Češka Vlada, uključujući ministre spoljnih poslova i odbrane, ranije je kategorično odbacila navode da je “novičok” proizveden u Češkoj.

Prema britanskim navodima “novičok” je korišten u trovanju bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u Solsberiju. Velika Britanija je tada odmah optužila Moskvu da stoji iza napada, a Rusija je saopštila da je Češka jedna od zemalja “izvora” novičoka.

Osim Češke, Moskva je navela da su Slovačka, Švedska i sama Velika Britanija mogući “izvori” “novičoka”.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj