IZETBEGOVIĆ SA HRVATSKIM AMBASADOROM: Probleme rješavati razgovorom u duhu dobrosusjedskih odnosa

 Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je jučer tokom susreta sa ambasadorom Hrvatske u BiH Ivanom del Vekijom da pitanje gradnje Pelješkog mosta treba riješiti razgovorima u duhu dobrosusjedskih odnosa i uz garantovanje prava BiH koja joj pripadaju prema Konvenciji UN o pravu mora.

Izetbegović i Del Vekio o Pelješkom mostu

Izetbegović je ocijenio da je neophodno sva otvorena pitanja između dvije zemlje rješavati iskrenim političkim dijalogom, ali i “na nivou stručnih međudržavnih komisija koje bi ponudile konkretna rješenja”.  On je naglasio da je potrebno da taj dijalog bude intenzivniji, te da se odvija uz puno međusobno uvažavanje, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Na današnjem sastanku u Sarajevu konstatovano je da su BiH i Hrvatska prijateljske zemlje, ali da postoji niz otvorenih pitanja čije bi rješavanje doprinijelo da se bilateralni odnosi kreću uzlaznom putanjom, navodi se u saopštenju.

Izetbegović je ponovio ambasadoru Del Vekiju ranije usvojene zvanične stavove Predsjedništva BiH o gradnji “pelješkog mosta”, napominjući da “ovo otvoreno pitanje treba riješiti razgovorima u duhu dobrosusjedskih odnosa i uz garantovanje prava BiH koja joj pripadaju prema Konvenciji UN o pravu mora”.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o situaciji u BiH i regionu, a tokom razgovora je istaknuto da BiH ima punu podršku Hrvatske na putu evroatlantskih integracija.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj