POVRIJEĐENA DVA AMERIČKA VOJNIKA: Kina negira da je ‘gađala’ Amerikance laserima

Kina je danas negirala tvrdnje da su njene snage koristile lasere protiv američkih letjelica iz vojne baze Džibuti, zbog čega su dva američka pilota lakše povrijeđena.

Kina negira da je gađala Amerikance laserima

Prema riječima portparolke Ministarstva spoljnih poslova Hue Čunjing, Kina je informisla SAD da su ti navodi apsolutno neistiniti, prenio je AP.

I Ministarstvo odbrane je izdalo sličan demanti, saopštivši da Kina uvijek striktno podržava međunarodni zakon i zakon zemlje rezidenta i da je usmjerena ka održavanju regionalne bezbjednosti i stabilnosti.

CNN je prethodno javio da je kinesko osoblje u Džibutiju koristilo lasere protiv američkih letjelica iz obližnje vojne baze SAD, što je rezultiralo povrijeđenim američkim pilotima i formalnim diplomatskim protestom koji su SAD uputile Pekingu.

SAD su izdale obavještenje za svoje osoblje, u kojem se navodi da treba da budu oprezni kada lete u određenim dijelovima Džibutija, zato što su “u prethodnim nedjeljama, u malom broj odvojenih slučajeva, američke letjelice pogođene laserima”.

“Tokom jednog incidenta, dogodile su se dvije manje povrede oka kod osoblja koje je letjelo u C-130, što je rezultat izlaganja vojnim laserima, za koje je navedeno da potiču iz obližnje kineske baze”, kaže se u tom upozorenju.

Portparolka šefa Pentagona Dejna Vajt je potvrdila da su se dogodili incidenti, kao i da je upućen “formalni demarš” kineskoj vladi i da su “zahtevali” da Kina pokrene sopstvenu istragu.

“Ovakva aktivnost predstavlja stvarnju prijetnju našim pilotima”, rekla je Vajtova.

Jedan zvaničnik iz sektora odbrane je rekao da vojska SAD vjeruje da Kina koristi slične lasere protiv američkih letjelica i u Južnom kineskom moru, naveo je CNN.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj