GLAVNI PUTINOV PROTIVNIK STIGAO NA PROSVJED PROTIV PREDSJEDNIKA: Automatski je priveden, uz još 300-tinjak ljudi

Protukorupcijski aktivist Navaljni zbog ranije sudske osude nije mogao sudjelovati na predsjedničkim izborima u ožujku, na kojima je Putin dobio 77 posto glasova i osvojio četvrti mandat.

Ruski oporbeni čelnik Aleksej Navaljni priveden je pošto je stigao u središte Moskve na prosvjed protiv predsjednika Vladimira Putina, rekao je njegov suradnik. Dva dana do inauguracije Putina na novi mandat, Navaljni je pozvao svoje pristaše i protivnike Putinove politike da izađu na ulice kako bi prosvjedovali protiv reizbora ruskog predsjednika.

“Navaljni se pojavio na Trgu Puškinskaja i ubrzo je priveden”, rekao je oporbeni političarLeonid Volkov  i dodao “(privođenje) je apsolutno protuzakonito. Ruske vlasti pokušale su spriječiti održavanje prosvjeda uhićenjima u nekoliko gradova i pretresom ureda organizacije Navaljnog. Prosvjedi su planirani u 90 ruskih gradova pod geslom “On nije naš car!”.

Protukorupcijski aktivist Navaljni zbog ranije sudske osude nije mogao sudjelovati na predsjedničkim izborima u ožujku, na kojima je Putin dobio 77 posto glasova i osvojio četvrti mandat. Putin je na vlasti gotovo dva desetljeća kao predsjednik ili premijer.

Putinova inauguracija održat će se u Moskvi u ponedjeljak.

Više od 300 osoba privedeno je u subotu u cijeloj Rusiji na dan prosvjeda protiv reizbora predsjednika Vladimira Putina. Policija je osim toga upotrijebila suzavac i silu kako bi razbila prosvjedno okupljanje u Moskvi, javlja agencija AFP s mjesta događaja.

Naguravanja je bilo između pristaša oporbe i pristaša Kremlja, dodaje AFP. OVD Info, organizacija za ljudska prava koja prati uhićenja, kazala je da je primila izvješća o tome da je policija privela više od 350 ljudi diljem zemlje, piše agencija Reuters

Prosvjedi na Dalekom istoku i u Sibiru

Ruske vlasti pokušale su spriječiti održavanje prosvjeda uhićenjima u nekoliko gradova i pretresom ureda organizacije Navaljnog. Prosvjedi su planirani u 90 ruskih gradova pod geslom “On nije naš car!”. Protukorupcijski aktivist Navaljni zbog ranije sudske osude nije mogao sudjelovati na predsjedničkim izborima u ožujku, na kojima je Putin dobio 77 posto glasova i osvojio četvrti mandat. Putin je na vlasti gotovo dva desetljeća kao predsjednik ili premijer.

Prosvjedi su održani u subotu i na Dalekom ruskom istoku i u Sibiru, piše Reuters. U gradu Ekaterinburg na Uralu, nekih 1500 kilometara istočno od Moskve, Reutersov izvjestitelj javio je da su prosvjednici izvikivali “Dolje car!”

Predsjednik Putin (65), koji je u Rusiji na vlasti od 2000., godine u svojstvu predsjednika ili premijera, treba prisegnuti na novi predsjednički mandat na svečanosti u Moskvi u ponedjeljak. Uz potporu državnih medija i vladajuće stranke i prema anketama s podrškom oko 80 posto birača, Putin je slavljen kao otac domovine koji je zemlji vratio nacionalni ponos i ojačao Rusiju na svjetskoj pozornici, napose intervencijama vojske u Ukrajini i Siriji, piše Reuters.

No oporba tako ne misli, o čemu svjedoči i Navaljnijev post na Twitteru. “Plašljivi starac Putin misli da je car. Nije car i zato trebamo izaći na ulice 5. svibnja”, bio je napisao Navaljni.

Prosvjedi su nezakoniti

Ruske vlasti proglasile su prosvjede nezakonite i tvrde da nisu bili ranije najavljeni. Putin je ponovno bio izabran na predsjedničkim izborima u ožujku sa 77 posto glasova što je njegov najbolji rezultat i uopće najbolji rezultat u postsovjetskoj Rusiji.

Europski promatrači ocijenili su da birači i nisu imali istinskog izbora i izrazili su žaljenje zbog  nepoštenog pritiska na glasove kritike.

Oporbeni vođe i kritičari poput Navaljnog optužuju Putina da kontrolira korumpirani autoritarni sustav i zamjeraju mu nezakonitu aneksiju ukrajinskog poluotoka Krima 2014., što je izoliralo Rusiju na međunarodnoj sceni.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj