KCUS ĆE JEDINI U REGIJI IMATI APARAT ZA INTRAOPERATIVNO ZRAČENJE! Izetbegović: U vrhu smo sa najboljim svjetskim onkološkim centrima

U cilju pružanja što bolje usluge onkološkim pacijentima, menadžment KCUS razmatra kupovinu aparata za intraoperativno zračenje onkoloških pacijenata.

„ U regionu nijedan onkološki centar ne posjeduje taj aparat. Sa ovim aparatom i nedavno nabavljenim linearnim akceleratorom KCUS će biti u vrhu sa najboljim svjetskim onkološkim centrima“, rekla je generalna direktorica KCUS prof. dr. Sebija Izetbegović.
KCUS posjeduje onkološku operacionu salu koja zadovoljava standarde zaštite od zračenja i aparat bi trebao biti smješten u tu salu.

Prema riječima prof. dr. Semira Bešlije, šefa Klinike za onkologiju KCUS, intraoperativna radioterapija je unaprijeđena radioterapija koja se primjenjuje tokom operacije kancera. Njen cilj je da omogući direktno zračenje u zoni kancera (sami tumor), čuvajući zdravo okolno tkivo.

Osnovne prednosti ove tehnologije su: 
1. Čuva zdravo tkivo (precizna doza dozvoljava koncentrirano zračenje samo na sijelo tumora. Vitalni organi kao što su srce i pluća mogu biti zaštićeni u cjelosti).
2. Smanjuje vrijeme tretmana: (cijela procedura traje nakoliko minuta u usporedbi sa nedjeljama, koliko traje zračenje klasičnim pristupom).
3. Ordiniranje “boost-a”: (ova alternativa smanjuje broj komplikacija kao i incidencu ponovnog pojavljivanja bolesti. 
4. Obezbjeđuje maksimalan efekta: (koncentrirana doza zračenja na sijelo tumora ili mjesto nakon njegovog otklanjanja pomaže u uništenju rezidualnih tumorskih stanica).

Intraoperativna radioterapija ima etablirano mjesto u tretmanu ranih stadija karcinoma dojke, pankreasa, rektuma te prilikom zračenja ranih stadija sarkoma mekih tkiva i tumora glave i vrata. Procedura podrazumijeva samo jednu dozu zračenja u toku operacije, što predstavlja izuzetan benefit za bolesnika.


 

(Global CIR/KCUS)

Komentiraj