KORISTI SE ZA PROIZVODNJU NUKLEARNIH BOMBI: Američki univerzitet ‘izgubio’ plutonij

Jedan američki univerzitet se suočava s kaznom od 8.500 dolara jer je njegovo osoblje navodno izgubilo manju količinu plutonija kakav se koristi za izradu oružja.

Američki univerzitet 'izgubio' plutonij

Američka nuklearna regulatorna komisija (NRC) saopćila je da Univerzitet u Idahou ne može opravdati nestanak jednog grama ove materije, izvještava BBC. Plutonij se koristi u reaktorima i za proizvodnju nuklearnih bombi, ali iz NRC-a tvrde da je nestala količina premala za proizvodnju nuklearnog naoružanja.

Iz univerziteta su kazali da u dokumentima piše da se ta supstanca nalazila na kampusu od akademske 2003./04. godine. Međutim, u izvještaju NRC-a je navedeno da su u oktobru 2017. godine tri tima na univerzitetu provela fizičku potragu za tom materijom i da nisu uspjeli da je pronađu.

NRC gubitak nadzora nad dopuštenom radioaktivnom materijom smatra značajnim regulatornim problemom zbog mogućnosti neovlaštenog posjedovanja ili korištenja radioaktivne materije ili nepotrebno izlaganje stanovništva radijaciji – navedeno je u saopćenju.

Stručnjaci kažu da, iako ova količina plutonija nije dovoljna za proizvodnju oružja, ona se može iskoristiti u pravljenju tzv. „prljave bombe“ radi širenja radijacije.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj