POUZDANA EVROPSKA PERSPEKTIVA! Mogherini: Samit u Sofiji je važan događaj za Zapadni Balkan

Povezana slika

To će biti prvi i najvažniji politički znak da EU i njeni zapadnobalkanski partneri ne dijele samo isti geografski prostor, već političke ciljeve i sudbinu”, rekla je Mogherini na konferenciji za novinare u Sofiji nakon neformalnog sastanka ministara odbrane članica EU.

Ona je istakla da to neće biti samit proširenja, ali da će jedan od njegovih osnovnih elemenata biti činjenica da je cijeli region Evropa i da ima evropsku perspektivu, prenosi bugarska novinska agencija “BTA”.

Prema njenim rečima, nije samo u interesu zemalja Zapadnog Balkana, već i svih u EU da rad sa regionom bude pouzdan. “Pouzdana evropska perspektiva za cio region je centralni dio našeg interesa”, napomenula je Mogheri.

Izetbegović pozvan na samit

Podsjećamo, jedini predstavnik BiH na ovom samitu bit će predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović

-To je, za Balkan i Bosnu i Hercegovinu, najbitnije okupljanje nakon samita EU u Solunu prije 15 godina. Očekujem snažnu podršku proširenju, odnosno uklanjanju jednog vakuuma u srcu Evrope kada je  članstvo zemalja zapadnog Balkana u Evropskoj Uniji u  pitanju. Nova Strategija Evropske komisije za zapadni Balkan je dokument koji nudi odgovore na sva bitna pitanja i probleme odnosa unutar BiH i odnosa sa susjednim zemljama.

Takvu priliku konkretiziranu kroz jasne programe nismo imali do sada. Šest vodećih inicijativa na kojima se Strategija zasniva nude programe pomirenja, ubrzanog rješavanja otvorenih pitanja među susjedima, jačanje vladavine prava, ekonomske reforme, izgradnju infrastrukture, digitalizaciju itd. I sve to praćeno monitoringom i finansijskim sredstvima EU, kazao je Izetbegović u svom nedavnom intervjuu komentirajući samit u Sofiji.

(Global CIR)

Komentiraj