RASPOREĐENO 2.000 POLICAJACA: Nastavljeni protesti protiv Macronovih reformi

Više hiljada ljudi okupilo se danas u centru Pariza u znak protesta zbog brojnih reformi koje je pokrenuo predsjednik Emmanuel Macron. Zbog demonstracija je u Parizu raspoređeno oko 2.000 policajaca.

Demonstranti su se okupili kod Trga Opera na protestu pod nazivom “Zabava za Macrona” ili “proslave” godinu dana od njegovog dolaska na vlast. Manji mitinzi održani su u Touloseu i Bordeauxu.

Organizatori su od demonstranata zatražili da dođu u dobrom raspoloženju, ali zbog pojačanog prisustva policije strahuje se da bi moglo doći do nemira poput onih 1. maja.

Tokom tradicionalnih protesta povodom 1. maja više stotina maskiranih mladića palilo je automobile i podmetnulo požar u restoranu “McDonald’s”. Organizatori insistiraju da će današnji marš od Opere do Trga Bastilja proteći u “radosnom i slavljeničkom raspoloženju”.

Međutim, portparol Vlade Benjamin Griveaux izrazio je bojazan da bi demonstracije mogle biti nasilne.

Današnji protesti posljednji su u nizu velikih uličnih demonstracija protiv Macrona čije reforme od obrazovnog sistema do željezničke kompanije izazivaju negodovanje raznih grupacija.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj