(VIDEO) MARŠ ZA NEZAVISNOST! Desetine hiljade Škota izašlo na ulice Glazgova

Desetine hiljada građana učestvovalo je u Glazgovu na maršu za nezavisnost Škotske. Organizatori marša “Svi pod jednom zastavom”, koji se održava jednom godišnje, rekli su ranije da se nadaju da će u maršu učestvovati 40.000 ljudi, međutim kasnije su naveli da prema prvim procjenama u njemu učestvuje 80.000, prenosi BBC.

Slikovni rezultat za marš za škotsku nezavisnost

Sa druge strane, policija je saopštila da je u maršu učestvovalo 35.000 ljudi. Marš je počeo u 11.30 po lokalnom vremenu u Kelvingov parku a završio se u Glazgov Grinu parku. Taj događaj je samo jedan od mnogih koji se održavaju širom Škotske.

Marš je nazvan prema organizatoru, organizaciji “Svi pod jednom zastavom” koja se zalaže za nezavisnost Škotske, a čiji cilj je da se marš održava sve dok Škotska ne postane “slobodna”. Jedan od organizatora Nil Makej rekao je da se nada da će se uskoro održati drugi referendum o nezavisnosti Škotske od velike Britanije.

“Nadamo se da će se referendum održati prije 2021. godine,kada će se Brexit završiti. Spremni smo i radit ćemo ovo svake godine u cijeloj Škotskoj”, rekao je on.

Kako se navodi, tokom marša, pušta se muzika i drže se govori, na kojima učesnici marša pozivaju građane Škotske da “ponesu zastave, transparente, zviždaljke i bubnjeve”.

 

(Global CIR/Agencije)

 

  1. […] (VIDEO) MARŠ ZA NEZAVISNOST! Desetine hiljade Škota izašlo na ulice Glazgova […]

Komentiraj