HISTORIJSKI SPORAZUM SA VATIKANOM: Saudijska Arabija će graditi crkve

Saudijska Arabija se pridružuje ostalim susjedima i neće više biti jedina od zemalja u Zaljevu u kojoj nema kršćanskih okupljališta. Sporazum između saudijskih vjerskih vođa i Vatikana o uspostavi saradnje je potpisan, a uključuje i izgradnju crkava za državljane Saudijske Arabije koji su kršćani, piše Al-Jazeera pozivajući se na egipatske medije.

Slikovni rezultat za saudijska arabija sporazum sa vatikanom index

– Ovo je početak nove suradnje, znak da su saudijske vlasti svojoj zemlji spremne dati novi imidž – kazao je za Vatican News na povratku iz Rijada predsjednik Papinskog vijeća za međureligijski dijalog, kardinal Jean-Louis Tauran. Tauran je u Saudijskoj Arabiji boravio sedam dana u aprilu. Lokalni mediji vrlo detaljno su pratili njegovu posjetu, za razliku od onih koji pokrivaju englesko govorno područje, koji su ga ignorisali.

Tauran se sastao s princom Mohammedom bin Salmanom i nekoliko tamošnjih vjerskih vođa. Konačan tekst sporazuma potpisali su Tauran i šeik Mohammed bin Abdel Karim Al-Issa, vođa muslimanske vjerske lige. Sporazum je najava samita muslimana i kršćana, koji bi se trebao održavati svake dvije godine. Tema će biti veća prava pripadnika neislamskih vjera u zemljama Zaljeva.

Pretpostavlja da je u Saudijskoj Arabiji trenutno oko 1,5 milion kršćana, uglavnom filipinskog porijekla koji su angažirani kao radnici. Pokušaji o pregovorima za veću slobodu kršćanstva u Saudijskoj Arabiji godinama dolaze iz Vatikana. Još 2008. potpisan je historijski sporazum za izgradnju prve moderne crkve, ali se to nikada nije ostvarilo.

Vladavina Mohammeda bih Salmana ovim činom načelno je uspostavila toleranciju prema kršćanima, jer princu je stalo do imidža. To dokazuje i napuštanje nekoliko tradicionalnih običaja, poput zabrane vožnje automobila ženama i ‘čuvanja žena’ u javnosti, koje je obavljao muški član obitelji.

 

(Global CIR/Index)

Komentarion this Post

  1. Napokon i saudijci uvidjaju da na jedan nacin Islamic jeste kocnica drustvenom i svakom drugom razvitku.

    Reply
  2. Istinu kažem ali ostaje samo teorija zavere kasnije moje upozorenje će biti kasno

    Po meni ovo je nastavak cinoističko- judejskog plana za nastavak progona i ubijanje, silovanje, kasapljenje svih pravoslavnih hrišćana i šitskih muslimana, a sve pod burnim okom njihovih igrača poput Arabije sa islamske strane, i Vatikana sa zapadne strane. Hrvatima odgovara ovakv sporazum jel će biti u većoj snazi ka istrebljenju srba, makedonaca,bugara… i svih drugih pravoslavnih naroda i bošnjačkog naroda koji je šitski musliman opredeljen.

    Reply

Komentiraj