JAKE MJERE SIGURNOSTI: Tunižani prvi put na lokalnim izborima nakon ‘Arapskog proljeća’

U Tunisu se danas održavaju prvi lokalni izbori nakon narodnog ustanka kojim je 2011. godine s vlasti srušen autokratski režim Zine al-Abidina Ben Alija, javljaju agencije. Birališta širom te sjevernoafričke države otvorena su jutros u osam sati po lokalnom vremenu i izborni proces protiče uz pojačane mjere sigurnosti.

“Izbori su važni, a danas glasamo za poboljšanje lokalnih vlasti i servisa“, kazao je za AA Mahmous Balti, birač koji je među prvima obavio tu građansku dužnost. Još jedan od birača koji je razgovarao s novinarom AA Jamal Abdel Nasser kazao jeda su lokalni izbori važniji od parlamentarnih i predsjedničkih jer lokalne vlasti su te koje pružaju direktnu uslugu građanima.

Pravo glasa u Tunisu ima 5,37 miliona registriranih birača. Birališta će biti otvorena do 18 sati po lokalnom vremenu, a rezultati će biti saopćeni 9. maja.

Izbori se održavaju prema Izbornom zakonu usvojenom 2014. godine, a koji nalaže jednak broj žena i muškaraca na kandidatskim listama. Svaki šesti kandidat mora biti iz populacije mladih, a među prvih deset imena na kandidatskim listama mora biti i najmanje jedna osoba s invaliditetom. Pripadnicima snaga sigurnosti zabranjeno je kandidiranje na izborima.

Današnji izbori su važni i kao priprema za parlamentarne i predsjedničke izbore koji će u Tunisu biti održani naredne godine.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj