KRALJEVSKI GRAD BIO DOBAR DOMAĆIN: U Jajcu održana centralna manifestacija povodom Dana Evrope

Centralna manifestacija obilježavanja Dana Evrope u BiH održanu je Jajcu u organizaciji Delegacije EU u BiH i EU info centra.

Tema ovogodišnjeg Dana Evrope je “2018. evropska godina kulturnog nasljeđa”, a Jajce su odabrali kao grad s 30 nacionalnih spomenika te bogatom prirodnom baštinom.  Na događaju u Jajcu predstavljeno je kulturno nasljeđe evropskih zemalja i BiH kroz kulinarska umijeća, te kulturno umjetnički program koji su priredili kako domaći izvođači tako i oni iz cijele BiH, ali i šire.

Prelijepo je biti u Jajcu, osjećamo se jako ugodno. Želim se zahvaliti svim izvođačima, umjetnicama, kuharima kao i onima koji su došli uveličati ovu našu svečanost – rekao je Lars-Gunar Vigemark (Gunnar Wigemark), šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH.

Vigemark je bio oduševljen ljepotama kraljevskog grada.

Ovih dana slavimo naše različitosti kultura u Evropi, ne trebamo ni objašnjavati kolika je historija i kulturna važnost ovog grada, koji se nalazi u srcu Bosne. Obišao sam stari grad u Jajcu, a ovi potencijali su puno veći od onoga s čim Jajce trenutno raspolaže – istakao je Vigemark.

On je naglasio koliko je zajedništvo bitno u gradnji kulture u evropskim tokovima.

– Ovo je evropska vrijednost da smo se svi zajedno okupili kako bi gradili i uvažavali različitosti jezika, kulture i umjetnosti – istakao je šef Delegacije EU.

Za odabir Jajca za centralnu proslavu Dana Europe postoji više razloga. Presudno je bilo što je Jajce jedan od najznačajnijih historijskih i najljepših gradova u Bosni i Hercegovini.

Veliko mi je zadovoljstvo što je Jajce odabrano kao domaćina jednog centralne manifestacije, proslave Dana Evrope. Vjerujem da nisu pogriješili što su izabrali kraljevski grad da bude domaćin jedne takve veoma značajne manifestacije – rekao je Edin Hozan, načelnik općine Jajce.

Iz Jajca je tako otišla slika o našoj zemlji, da smo i mi dio Evrope i kulturnog naslijeđa bez obzira na to što nismo dio Evropske unije.

– Nadam se da će se poslati posebna poruka i da ćemo kroz ove događaje približiti i našu zemlju zajednici evropskih zemalja i da ćemo poslati pozitivne slike ne samo o Jajcu nego i o cijeloj Bosni i Hercegovini – istakao je on.

Panel o kulturno naslijeđu

U Domu Drugog zasjedanja AVNOJ-a održan je panel o kulturnom naslijeđu Jajca kao dijelu bosanskohercegovačkog i evropskog kulturnog naslijeđa na kojem su govorili turistički radnik Dragan Glavaš i hroničar grada Jajca Tvrtko Zrile.

Kulinarski šou

U velikom kulinarskom šou koji je upriličen u gradskom parku učestvovalo je devet škola iz BiH, ali i slavni šefovi kuhinje Marija Tolmina Sirijelo iz Italije i Konstantin Tursulet iz Rumunije.

U opkviru programa u večernjim satima će na vodopadu biti održana projekcija zastave EU uz “Odu radosti” u izvođenju “Mostar rok škole”. 

 

(Global CIR/Avaz)

Komentiraj