TRUMP BRANI NOVU ŠEFICU CIA-e: Bila je žestoka prema teroristima, zato je kritiziraju

Američki predsjednik Donald Trump odgovorio je na medijske napise da je njegova kandidatkinja za direktoricu CIA-e Gina Haspel razmatrala odustajanje zbog kritika na njenu ulogu u isljeđivanju zatvorenika, javlja BBC.

Trump je reagirao na društvenoj mreži Twitter kazavši da je Haspel kritizirana samo “zato što je bila prežestoka prema teroristima”. Haspel se suočava da saslušanjem pred Obavještajnim komitetom Senata gdje se očekuju pitanja o njenom učešću u primjeni metoda mučenja pri ispitivanju zatvorenika. Mediji su objavili da je Haspel razmatrala da se povuče zbog toga.

Moja veoma poštovana kandidatkinja Gina Haspel, kritizirana je zbog toga što je bila prežestoka prema teroristima. Razmislite o tome, u ovim veoma opasnim vremenima, da imamo najkvalificiraniju osobu, ženu koju Demokrati ne žele jer je bila žestoka prema teroru. Pobijedi, Gina – napisao je Trump.

Haspel je agent CIA-e 33 godine, i to uglavnom na tajnim zadacima, a odnedavno je zamjenica direktora. Ona je bila zadužena i za jednu od tajnih lokacija na kojima su primjenjivane metode mučenja pri ispitivanju zatvorenika.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj