ZVANIČNO POČEO ČETVRTI MANDAT RUSKOG PREDSJEDNIKA! Putin: Rusija treba prihvatati izazove vremena

Vladimir Putin je položio prisegu i započeo novi, četvrti mandat predsjednika Rusije. Na svečanosti priređenoj u Velikoj palači u Kremlju je poručio da je njegov životni smisao učiniti sve što može za Rusiju.

Kako javlja Sputnjik, on je izjavio da “osjeća veliku odgovornost pred narodom i Rusijom, pred tisućugodišnjom povijesti ruske državnosti i precima”. “Prisežem da ću u skladu sa nadležnostima Ruske Federacije poštovati i čuvati prava i slobode ljudi i građana, poštovati i štititi Ustav Ruske Federacije, štiti suverenitet i neovisnost, sigurnost i cjelovitost države i vjerno služiti narodu”, glasi tekst prisege koju je izrekao Putin.

Na inauguraciji su, između ostalih, bili nazočni ruski šef diplomacije Sergej Lavrov, predsjednica Savjeta Federacije Valentima Matvijenko, predsjednik Državne dume Vjačeslav Volodin i predsjednik Ustavnog suda Valerij Zorkin.

”Rusija treba biti suvremena i dinamična, hrabro prihvaćati izazove vremena i jačati svoje liderstvo u sferama u kojima smo tradicionalno jaki. Rusija će biti snažna, dok će narod živjeti bolje. Povijest ne prašta dvije stvari – ravnodušnost i nedoslijednost”, istaknuo je Putin u govoru.

Putin je na izborima 18. ožujka nadmoćno pobijedio osvojivši više od 76 posto glasova, te će držati ključeve Kremlja do 2024. godine kada će imati 72 godine. Putin upravlja Rusijom od 2000. godine bilo kao premijer ili predsjednik države.

Putin, bivši časnik KGB-a, došao je na vlast 2000. zamijenivši Borisa Jeljcina na dužnosti predsjednika tada nestabilne i gospodarski slabe zemlje. Velik broj sunarodnjaka hvali ga zbog toga što je zahvaljujući prihodima od nafte donio zemlji stabilnost i napredak, a kritičari ga kude zbog ograničavanja ljudskih prava i medijskih sloboda.

Na međunarodnoj pozornici je nastojao obnoviti ruski utjecaj u svijetu oslabljen nakon raspada SSSR-a koji je nazvao “najvećom geopolitičkom katastrofom 20. stoljeća” i kaotičnih godina vladavine Borisa Jeljcina. Tako je 2014. počeo obnavljati “veliku Rusiju” pripojivši joj ukrajinski poluotok Krim, što je učinio intervencijom ruskih specijalaca i referendumom koji je organiziran nekoliko dana poslije i koji su Kijev i Zapad ocijenili protuzakonitim.

Ta je operacija povećala njegov ugled kod kuće, ali je potaknula najgoru krizu između Rusa i Zapada od kraja hladnog rata. Zapad usto optužuje Moskvu da vojno podupire separatističku pobunu na istoku Ukrajine, što Kremlj niječe.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj