NOVA KRIZA! Tramp: SAD se povlače iz sporazuma s Iranom

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) večeras je saopćio da se ova država zvanično povlači iz nuklearnog sporazuma s Iranom.

Tramp je u svom govoru kazao da je Iran ”leglo” terorizma te da su svoju snagu stekli pljačkajući vlastiti narod.

Kako je kazao predsjednik Tramp, ovo je jednostrani ugovor koji se nikada nije trebao desiti i da je nanio veliku štetu SAD.

Iranski režim je glavni državni sponzor terorizma. Podržavaju Hamas, Hezbolah, talibane i Al Kaidu. Tijekom godina Iran i njihovu suradnici ubili su stotine američkih vojnika i oteli američke građane. Iranski režim financira terorizam dok pljačka vlastiti narod. No, najopasnije je njihova težnja za nuklearnim oružjem“, rekao je Trump.

“Konstruktivan sporazum mogao se tada postići, ali nije. Iranski sporazum bio je puka fikcija. Danas imamo definitivan dokaz da je iransko obećanje bilo laž. Sporazum je tako loše napravljen da, čak i ako Iran u potpunosti pratio sporazum, i dalje je mogao stvarati nuklearno oružje”, dodao je.

“Sporazum ničim ne ograničava Iran, uključujući i njihovu potporu terorizmu”, rekao je Trump.

“Konzultirali smo se sa svima i ujedinjeni smo u razumijevanju prijetnje i shvaćanju da Iran ne smije imati nuklearno oružje. Pod ovim sporazumom ne možemo spriječiti Iran u izgradnji nuklearnog oružja”, rekao je Trump.

SAD će se povući iz iranskog nuklearnog sporazuma“, rekao je Trump.

Uvest ćemo najviše ekonomske sankcije. Svaka zemlja koja pomogne Iranu, podleći će sankcijama SAD-a. Nećemo dozvoliti da se američkim gradovima prijeti uništenjem, rekao je Trump.

Ova odluka predsjednika Trampa nije iznenađujuća, s obzirom na to da je još ranije zaprijetio da će se SAD povući iz nuklearnog sporazuma.

Podsjećamo, ugovor o iranskom nuklearnom programu potpisali su Teheran i grupa 5+1 (Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Njemačka) u Beču prije ulaska Donalda Trampa u Bijelu kuću.

Taj ugovor strogo regulira nuklearne aktivnosti Teherana, i to tako da garantira isključivo miroljubivu primjenu nuklearne tehnologije

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj