NEK NAM JE SRETAN ‘DAN EVROPE’! Mogerini: Svijetu je EU danas potrebnija više nego ikada

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini povodom Dana Evrope kaže da je Evropska unija danas potrebnija više nego ikada kako svojim građanima tako i svojim partnerima u svijetu. “Mi smo tu i da ispratimo naše prijatelje sa Zapadnog Balkna na njihovom putu ulaska u Uniju”, poručila je Mogerini.

Mogerini je u video izjavi povodom 9. maja, Dana Evrope, poručila i da je u današnjem svijetu EU potrebna svojim građanima kojima su želje ekonomski rast, poslove, bezbjednost, nove mogućnosti i prava. Ona je dodala da samo ujedinjena EU može da odgovori na na neke proriteta građana Evrope kao što su trgovina, migracije, borba protiv terorizma.

Naši građani dobro znaju da se danas u svijetu suočavamo sa ekonomskim gigantima i kontinentalnim slilama. Zato i mi moramo da budemo gigant kako bi se suočili sa izazovima i iskoristili potencijalne mogućnosti”, poručila je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost.

Mogerini naglašava da je u današnjem svijetu EU potrebna i svim njenim partnerima, onima koji žele da “konstruktivo sarađuju, jačaju multilateralizma, mir, održivi razvoj, slobodnu i fer trgovinu, ljudska prava i demokratiju”. ”Ove godine Dan Evrope nije samo proslava, već i kolektivna posvećenost investiranju u našu Uniju kako bi ona bila funkcionalna i donijela rezultate za nas i ostatak svijeta”, naglasila je ona.

Rezultati se postižu kada se radi zajedno i tako se gradi Evropa koja, ujedinjujući snage, radi na bezbjednosti njenih građana i miru u regionu, ističe se u poruci. “Mi pratimo naše prijatelje sa Zapadnog Baljna na njihovom putu pristupanja EU”, napomenula je Mogerini u svom obraćanju povodom Dana Evrope.

Ona se osvrnula i na ulogu EU u rešavanju migrantske krize kao i na novi EU budžet koji bi trebalo da više investira u ulogu EU na svjetskoj sceni. “EU je ono što mi od nje napravimo. To je naš najsnažnji instrument u današnjem svijetu. Hajde da ga dobro iskoristimo zajedno”, zaključila je Mogerini.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj