NEKI NOVI VJETROVI NA DALEKOM ISTOKU: Nakon godina pauze održan summit Japana, Kine i J. Koreje

Moon je kazao da će tri države nastaviti suradnju dok se dvije Koreje kreću prema dogovoru o trajnom miru.

Lideri Kine, Japana i Južne Koreje sastali su se u srijedu na summitu u Tokiju kako bi pružili snažnu gestu solidarnosti u vrijeme povijesnih diplomatskih poteza Sjeverne Koreje te kako bi dali poticaj toj izoliranoj zemlji da odustane od nuklearnog oružja.

“Za naše tri zemlje, izgradnja odnosa suradnje orijentiranih na budućnost iznimno je važna za regiju u cjelini”, rekao je japanski premijer Shinzo Abe na početku trilateralnog summita.

Posljednji put trostrani summit te tri zemlje održao se u Seulu 2015., a ovaj puta on se događa u neobičnom razdoblju mirnih odnosa.

Japanski premijer Abe održat će i odvojene sastanke s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom i kineskim premijerom Li Keqiangom, koji je u državnom posjetu, prvom jednog kineskog premijera od 2010.

Abe je rekao na konferenciji za novinare po završetku sastanka na vrhu da će njegova zemlja normalizirati odnose sa Sjevernom Korejom ako se riješe nuklearna pitanja kao i pitanje otmice japanskih državljana. Kineski premijer istaknuo je da podupire ideju dijaloga između Japana i Sjeverne Koreje.

Pjongjang je priznao da je oteo 13 japanskih državljana prije više desetljeća kako bi obučavali špijune. Pet ih se dosad vratilo u Japan.

“Moramo zadržati sadašnji zamah prema denuklearizaciji korejskog poluotoka i prema miru i sigurnosti u sjeveroistočnoj Aziji te, u još snažnijoj suradnji s međunarodnom zajednicom, osigurati da to dovede do konkretnih akcija Sjeverne Koreje”, rekao je Abe na konferenciji za novinare.

Moon je kazao da će tri države nastaviti suradnju dok se dvije Koreje kreću prema dogovoru o trajnom miru.

Sjeverna i Južna Koreja usuglasile su se na povijesnom summitu krajem travnja da će im zajednički cilj biti potpuna denuklearizacija Korejskog poluotoka i proglašenje službenog kraja Korejskog rata iz 1950-ih godina.

Američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un vjerojatno će se sastati u lipnju u Singapuru.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj