POČEO SASTANAK U BERLINU! Izetbegović: Hvala Njemačkoj, u vama smo našli prijatelja

Članovi Predsjedništva BiH sastali su se večeras s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, na čiji poziv su otputovali u Berlin.

FOTO: ARHIV

Uoči sastanka medijima su se obratili Merkel i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Izetbegović je zahvalio na pozivu koji ih je, kako je rekao, iznenadio i obradovao. Zahvalio je Njemačkoj na svemu što je u proteklih 25 godina učinila za BiH.

Hvala Njemačkoj na svemu što je u ovih 25 godina učinila. Za izbjeglice, za reforme, za stabilizaciju prilika. Ključno je bilo kada ste kroz Britansko-njemačku inicijativu prije tri godine promijenili redoslijed prioriteta i mi smo se tada pokrenuli. Uradili ste pravi potez. Vi ste lično bdjeli nad tim procesom. Ja sam za ovim stolom zamolio da uradite neke stvari za prilagodnu SSP-a, i vi ste to uradili, i to je jedan od ključnih momenata kada smo se pokrenuli – izjavio je Izetbegović.

Podsjetio je da je BiH uložila kredibilnu aplikaciju, uradila upitnik konsenzusom, bez ijednog prijepora.

Bosna i Hercegovina može naprijed kada je u pitanju evropski put kada imamo prijatelje koji nas razumiju. Rezultati su dobri – rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Kazao je da ponekad dolaze loše vijesti iz BiH, ali da je situacija bolja od onoga kako se predstavlja u medijima.

Pokretni smo na EU putu. Ekonomski pokazatelji su sasvim solidni. BiH prati region sa nekih tri posto porasta GDP-a i industrijske poizvodnje… U izvozu smo prvi u regionu, ispred svih zemalja koje nas okružuju i u padu broja nezaposlenih. Pomogli ste nam novim reformskim kursom i proizveli smo 15.000 novih radnih mjesta u realnom sektoru, što je puno za malu BiH – izjavio je Izetbegović u Berlinu.

Dodao je da se ne smije dopustiti zastoj na evropskom putu te da BiH očekuje nova pitanja.

Mislim da možemo dobiti kandidatski status do kraja godine. Već u novembru da imamo mišljenje, i precizirano šta se od nas očekuje. Mi to želimo da ugradimo u naše programe za koalicije poslije izbora – kazao je Izetbegović.

Potreban nam je mir, reforme, imamo sredstva, imamo zakone, planove. Potreban nam je prijatelj na tom putu. Mislim da sve četvero to imamo uz vas – kazao je na kraju obraćanja.

Merkel je naglasila da se Njemačka zauzima za evropsku perspektivu svih zemlja zapadnog Balkana, o čemu je, kako je podsjetila, razgovarala i ranije sa članovima Predsjedništva BiH.

Prema njenim riječima, ostvaren je određeni napredak na evropskom putu, ali moraju biti ispunjeni svi uvjeti.

Najavila je da će na večerašnjem sastanku biti razgovarano o izazovima koji su pred BiH a u svjetlu predstojećih Općih izbora.

Potrebna je izmjena Izbornog zakona i zbog toga smo malo zabrinuti jer objavljen je već termin za održavanje izbora. Sigurno ćemo razgovarati kako u toj oblasti možemo ostvariti napredak – kazala je njemačka kancelarka.

Dodala je da će boiti intenzivno veče i da joj je veoma drago što su članovi Predsjedništva došli u Berlin kako bi vodili diskusiju o bitnim pitanjima.

– Drago mi je da su tri člana Predsjedništva došli ovdje kod nas – kazala je.

 

(Global CIR/Agencije/N1)

1 Komentaron this Post

  1. DENIS

    Bravo predsjedniče !!!

    Reply

Komentiraj