REAKCIJE NA TRUMPOVU ODLUKU! Netanyahu oduševljen, iz EU poručuju: Djelovat ćemo jedinstveno protiv politike američkog predsjednika

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je večeras da je američki predsjednik Donald Trump donio hrabru i ispravnu odluku o povlačenju iz iranskog nuklearnog sporazuma.

On je dodao da je taj sporazum od početka bio “recept za propast” te da Izrael visoko cijeni odluku američkog predsjednika. Netanyahu je u televizijskom obraćanju javnosti rekao da je aktuelni sporazum “recept za propast, propast našeg regiona i mira u svijetu”.

Macron: Radit ćemo na širem sporazumu

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da će Francuska raditi na širem sporazumu u vezi s iranskim nuklearnim aktivnostima, balističkim programom i regionalnim događajima nakon što je američki predsjednik Donald Trump rekao da će se SAD povući iz iranskog nuklearnog sporazuma.

“Radit ćemo zajedno na jednom širem okviru, pokrit ćemo nuklearne i balističke aktivnosti, kao i stabilnost na Bliskom istoku, posebno u Siriji, Jemenu, Iraku”, rekao je Macron na “Twitteru”, nekoliko minuta nakon govora Trumpa.

Macron je, također, rekao da je u opasnosti sistem neširenja nuklearnog oružja.

Tusk: EU je jedinstvena

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk je nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju SAD-a iz nuklearnog sporazuma s Iranom poručio da će Evropske unija (EU) o tom pitanju djelovati jedinstveno.

“EU će djelovati jedinstveno protiv politike američkog predsjednika Donalda Trumpa o nuklearnom sporazumu s Iranom i o trgovini”, naveo je u poruci na društvenim mrežama.

Mogherini: EU odlučna da sačuva sporazum

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini pozvala je večeras međunarodnu zajednicu da ostane pri iranskom nuklearnom sporazumu uprkos činjenici da je američki predsjednik Donald Trump najavio povlačenje SAD-a i uvođenje novih sankcija Teheranu.

“Posebno sam zabrinuta zbog večerašnje najave novih sankcija”, rekla je Mogherini. Ona je dodala da je EU odlučna da sačuva sporazum, koji je postignut 2015. godine. “Zajedno sa ostatkom međunarodne zajednice mi ćemo sačuvati ovaj sporazum”, rekla je Mogherini.

Turska nastavlja trgovinske odnose s Teheranom

Turska će nastaviti trgovinske odnose sa Iranom što je više moguće i neće nikome polagati račune za to, rekao je ministar ekonomije Nihat Zeybekci. “Od sada, mi ćemo nastaviti trgovinske odnose s Iranom, u okviru mogućnosti, i nikome nećemo polagati račune“, rekao je Zeybekci u intervjuu za mrežu CNN Turk.

Rouhani: Teheran ostaje u nuklearnom sporazumu

Iranski predsjednik Hassan Rouhani rekao je večeras da će Teheran ostati u nuklearnom sporazumu bez Washingtona. On je dodao da je Teheran spreman da nastavi sa svojim nuklearnim radom nakon razgovora s članicama EU-a koje su dio sporazuma.

Reagujući večeras na odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju Washingtona iz iranskog nuklearnog sporazuma on je rekao da je Trump poznat po potkopavanju međunarodnih sporazuma.

Rusija: Odluka SAD-a neosnovana

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je večeras da je Moskva duboko razočarana odlukom američkog predsjednika Donalda Trumpa da se Washington povuče iz nuklearnog sporazuma s Iranom, javila je agencija RIA “Novosti”.

U saopćenju se navodi da je odluka SAD neosnovana i da se Iran striktno pridržava nuklearnog sporazuma.

Ministarstvo navodi da je Moskva otvorena za druge učesnike sporazuma i da će nastaviti da razvija bilateralne odnose s Iranom.

U međuvremenu, i Sirija je “snažno osudila” Trumpovu odluku o povlačenju iz iranskog sporazuma rekavši da će to samo pojačati tenzije u svijetu, prenose državni mediji saopćenje Ministarstva vanjskih poslova Sirije.

Guterres zabrinut

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao je da je duboko zabrinut odlukom SAD-a da se povuče iz iranskog nuklearnog sporazuma. Guterres je pozvao sve druge strane u iranskom sporazumu da se u potpunosti pridržavaju preuzetih obaveza.

“Od suštinske je važnosti da svi problemi koji se tiču implementacije plana budu rješavani kroz mehanizme koje je uspostavio iranski nuklearni sporazum. Pitanja koja nisu direktno povezana sa sporazumom treba rješavati bez prejudiciranja očuvanja sporazuma i njegovih dostignuća”, rekao je Guterres.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj