ERDOGAN SE POČEO PRIKLANJATI EVROPSKOM STAVU: Međunarodni sporazumi se ne mogu rušiti i sklapati kad poželite

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će Sjedinjene Američke Države (SAD) biti gubitnička strana zbog povlačenja iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom pitanju jer nisu ostale dosljedne već postignutom dogovoru, što je dosta blisko stavovima koje su ovih dana iznijeli vodeći evropski zvaničnici, uključujući njemačku kancelarku Angelu Merkel i šefa Evropske komisije Žan Kloda Junkera.

Erdogan je razgovarao s novinarkom CNN-a Becky Anderson, a jučer je objavljen prvi dio tog intervjua koji se odnosi na sinoćnju odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa o jednostranom povlačenju SAD-a iz sporazuma o iranskom nuklearnom sporazumu.

“Taj sporazum je promijenio trendove i dao nadu za prevazilaženje tog višegodišnjeg spora. Sada se odjednom sve okrenulo u suprotnom smjeru i to će imati refleksiju na globalnu, pa tako i na tursku ekonomiju“, kazao je Erdogan.

Ističući kako će novonastala situacija možda donijeti neku korist SAD-u, ali negativno pogoditi i uznemiriti mnoge države, Erdogan je kazao da ne treba otvarati nove krize u svijetu.

“Kada se nešto potpiše toga se onda treba i pridržavati. Međunarodni sporazumi se ne mogu rušiti i sklapati kad poželite“, zaključio je Erdogan, prenose agencije.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj