SRAMOTNA FOTOGRAFIJA JE AUTENTIČNA: Srbijanski vojnici položili vijenac na spomeniku četniku Draži Mihailoviću, Vulin pokušao zataškati skandal

Na Twitteru se ovih dana masovno dijeli fotografija srpske vojske koja u uniformama polaže vijenac na spomeniku četničkom zapovjedniku Draži Mihailoviću i strijeljanim Ravnogorcima. Ista je izazvala nevjericu, pa čak i sumnje da se radi o fotomontažu. Blic saznaje kako su srpski vojnici doista odali počast četnicima na Ravnoj gori te da je snimka koja kruži internetom autentična.

Vulin nakon šutnje ipak priznao

U prvi mah Ministarstvo obrane u Srbiji je šutjelo, a zatim demantiralo da su pripadnici Vojske Srbije učestvovali u obilježavanju godišnjice Ravnogorskog pokreta te položili vijenac Mihailoviću. No na inzistiranje Blica, u kabinetu kontroverznog ministra kojem je zabranjeno doći u Hrvatsku, onom Aleksandra Vulina, naposljetku su priznali da se odavanje počasti Mihailoviću doista dogodilo, no navode kako je to učinjeno ‘samoinicijativno’ i mimo vladina programa.

Nije bilo dozvole

‘Pripadnici Vojske Srbije nisu dobili dozvolu da to učine. To je učinjeno mimo Plana i programa koji donosi Odbor Vlade za njegovanje tradicije i oslobodilačkih ratova Srbije’, rekao je izvor za Blic.

U službenom odgovoru kojeg su dobili navodi se da delegacije Ministarstva obrane i Vojske Srbije službeno polažu vijence na spomen obilježja koja su obuhvaćena godišnjim Planom učešća u međunarodnim aktivnostima posvećenim očuvanju dostojanstvenog sjećanja na žrtve oružanih sukoba u prošlosti u obilježavanju godišnjica povijesnih događaja oslobodilačkih ratova Srbije.

‘Naša službena delegacija nije položila vijenac na bilo kojem mjestu koje nije obuhvaćeno navedenim planovima i koje nije u skladu sa spomenutim državnim programom, pa tako ni spomenik Draži Mihaolivću. Planove donosi Odbor Vlade za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, a njegovi članovi su ministri unutarnjih poslova, prosvjete, obrane, kulture i informiranja, na čelu s ministrom za rad, zapošljavanje, veteransa i socijalna pitanja’, poručuju iz Ministarstva obrane.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj