GLOBAL CIR U CANNESU! Prvi ženski protest u ‘festivalskoj palati’: 82 filmske radnice protestom traže izjednačavanje plata sa onima koje dobivaju muške kolege

Osamdeset dvije rediteljice, glumice, tehničarke, scenaristice, producentice, među kojima i predsjednica ovogodišnjeg glavnog žirija Cate Blanchett i galska cineastica Agès Varda, nagrađena Zlatnom palmom i Oscarom za cjelokupnu karijeru, su na poseban način krajem prošlog vikenda zahtijevale jedanke dohotke za iste djelatnosti na filmu, piše naša dopisnica iz Cannesa Džana Mujadžić.

Iskljuživo žensko uspinjane slavnim stepenicama, prvo u 71-godišnjoj historiji najslavnije svjetske smotre sedme umjetnosti, najprije je podsjećanje na “skandal Weinstein” .

Međunarodna solidarnost

-Upozoravamo sve vlade planete i javno mnijenje kako je neophodno izjednačiti plate filmskim djelatnicima, ženskim i muškim – izjavila je Varda, koja krajem mjeseca proslavlja 90. rođendan.

Piše: Džana Mujadžić

Velikom broju prisutnih obratila se i Cate Blanchett, odjevena u raskošnu crnu toaletu :

Sve institucije trebaju uspostaviti sistem  jednakosti i transparentnosti u tijelima za odlučivanje o platama.Tražimo jednakost i stvarnu raspodjelu zaduženja u filmskim profesijama.  Samo su 82 rediteljice mogle pokazati  ostvarenja u Cannesu od početka postojanja manifestacije, dok je to uspjelo 1688 reditelja koji su imali priliku uspeti se ovim stepenicama. Zlatnu palmu je dobio 71 cineast i…dvije cineastice. Žene nisu manjinsko stanovništvo planete – podsjetila je glumica – ali filmska industrija bilježi drugačije stanje. Zahtijevamo promjenu istog, sve smo zaposlene na filmu i solidarne sa ženama drugih profesija  koje žive i rade pod sličnim okolnostima.

Održavanje skupa je najavio glavni delegat Festivala u Cannesu, Thierry Frémaux, kojemu je dugo prigovarano da se ne osvrće na “aferu Weinstein”.Manifestacija je prethodila prikazivanju filma Francuskinje Eve Hanssen “Djevojke sunca”/Les filles du soleil/, rediteljice među malim brojem žena, koja se natječe za Zlatnu palmu ovogodišnjeg izdanja festivala.

 

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj