NOVA DROGA STIGLA NA BALKAN: Od samo jedne tablete otiče mozak i otkazuju organi

Borba s novim drogama slična je onoj s vjetrenjačama. Narkodileri su u toj borbi neumorni i u svojim fabrikama droge konstantno prave nove supstance koje na ulici postaju sve jače. 

U Hrvatskoj u posljednje vrijeme muku muče s anestetikom “difenidinom”, koji izaziva težak gubitak pamćenja i halucinacije. U Srbiji se pojavio strah da bi ova droga mogla odnijeti žrtve i u toj zemlji.

– “Definidin” je veoma star disocijativni anestetik otkriven 20-ih godina prošlog stoljeća. Podaci iz 2013. godine otkrivaju distribuciju “definidina” na crnom tržištu kao novu dizajniranu drogu, što zapravo nije – objašnjava za Telegraf doktorica Svetlana Vučetić-Arsić iz Specijalne bolnice za liječenje bolesti ovisnosti.

 

– Prema podacima kojima mi raspolažemo, kod nas nije zabilježena zloupotreba “definidina”, ali jeste “fentanila”. Upotreba ove supstance je u velikom porastu. Pacijenti se zbog zloupotrebe “fentanila” liječe i u našoj ustanovi – otkriva doktorica Vučetić-Arsić.

Ova droga se prodaje kao tableta sivo-zelene boje s glavnim hemijskim sastojkom – “fentanilom”, koji se inače koristi za ublažavanje jakih bolova, posebno kod oboljelih od karcinoma.

“Fentanil” je oko 100 puta jači od morfija.

Samo jedna tableta može da dovede do otkazivanja bubrega i jetre, kao i oticanja mozga, kako je upozorila DEA, američka agencija za borbu protiv droge.

INDUSTRIJA RATOVA I DRŽAVNIH UDARA (I): Crni fondovi CIA-e i narkomafija

Iako je “fentanil” veoma dobar kao analgetik za neke bolesti i stanja, velika je opasnost od zloupotrebe. Širom svijeta su zabilježeni slučajevi zloupotrebe “fentanila”, tako da ga pojedinci koriste kao drogu.

Dileri svojim kupcima prodaju ovu drogu kao heroin, zbog čega ubrzano raste broj preminulih od predoziranja. Podsjećamo na 2016. godinu, kada je od predoziranja tom drogom za 12 dana umrlo deset osoba, od kojih devet u Sakramentu.

INDUSTRIJA RATOVA I DRŽAVNIH UDARA (II): Od sintetičkih droga preko ‘humanitarnih i nevladinih organizacija’ do ‘tihog državnog udara’

 

I kada se koristi za ublažavanje bolova, može biti opasan po zdravlje i život. Upotrebom fentalina kao lijeka protiv bolova veoma lako može doći do predoziranja. Pacijenti koji, usljed neke bolesti, imaju velike bolove, često povećaju dozu tako da dolazi do narušavanja zdravlja, pa čak i do smrti.

Neki od poznatih slučajeva predoziranja su slučajevi muzičara i pjevača Prinsa i Lila Pipa. Prins je konzumirao fentanil zbog velikih bolova, tako da se predoziranje, nažalost, završilo smrtnim ishodom, dok je Lil Pip fentanil, zajedno sa drugim supstancama, uzimao kao drogu.

 

 

(Global CIR/Avaz)

Komentiraj