IZRAEL PROTJERUJE TURSKOG AMBASADORA! Erdogan poručio Netanyahuu: ‘Pročitajte ponovo 10 zapovijedi’; Izraelski premijer: ‘Palestinci namjerno idu pred metke’

Izrael je izbacio turskog izaslanika iz države nakon što je Turska naredila izraelskom ambasadoru u Ankari da privremeno napusti državu. To je odlučeno nekoliko sati nakon što je izraelski ambasador izbačen iz Ankare zbog sukoba u Gazi, u kojem je ubijeno 60 Palestinaca.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan objavio je na Twitteru: “Netanyahu je premijer države aparthejda… Krv Palestinaca je na njegovim rukama i ne može prikriti zločine napadajući Tursku. Želite li lekciju iz humanosti? Pročitajte 10 zapovijedi.”

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kritizirao je Erdogana: “Čovjek koji šalje tisuće turskih vojnika u okupaciju sjevernog Cipra i izvrši invaziju na Siriju neće nam propovijedati kada da se branimo od Hamasa. Čovjek na čijim rukama je krv brojnih Kurda u Turskoj i Siriji zadnja je osoba koja bi nam trebala propovijedati o borbenoj etici.”

Netanyahu: Oni namjerno ginu

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ponovno u intervjuu za CBS, branio izraelsku reakciju na proteste u Pojasu Gaze i okrivio za nasilje Hamas koji vlada tim područjem. “Oni guraju civile, žene, djecu, pred metke kako bi imali žrtve. Mi pokušavamo minimalizirati žrtve. Oni pokušavaju izazvati žrtve kako bi izvršili pritisak na Izrael, što je strašno”, rekao je Netanyahu.

U sukobima u ponedjeljak poginulo je 60 Palestinaca, uključujući osmomjesečnu djevojčicu koja je umrla od suzavca koji je udahnula u logoru kod granice. Povrijeđeno je više od 2700 Palestinaca. Na pitanje jesu li izraelski vojnici pretjerali, odgovorio je: “Ne znam ni za jednu vojsku koja bi postupila drugačije da mora štititi svoju granicu od ljudi koji govore: ‘Uništit ćemo vas i preplaviti vašu zemlju.'”

Nenasilne metode nisu uspjele, “pa vam preostaju loše odluke”, rekao je Netanyahu. “Da ih Hamas nije tamo natjerao, ništa se ne bi dogodilo. Hamas je odgovoran za ovo i oni to čine namjerno”, dodao je.

Hiljade Palestinaca okupile su se na granici Gaze kako bi protestirali zbog izraelske okupacije i američkog preseljenja ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem. Otvaranje ambasade događa se u vrijeme kad Palestinci obilježavaju 70. godišnjicu početka okupacije palestinskih teritorija.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj