OKRŠAJ DVA AVIOGIGANTA KAO ILUSTRACIJA EKONOMSKOG RATA! EU sa 22 milijarde dolara subvencionirala Airbus što je nanijelo velike gubitke američkom Boingu

Europska unija ignorirala je zahtjeve za ukidanjem svih subvencija proizvođaču zrakoplova Airbusu, ocijenila je Svjetska trgovinska organizacija (WTO), a Sjedinjene Države odmah su zaprijetile protumjerama na europske proizvode ako EU ne prestane “štetiti američkim interesima”.

EU nije ukinuo subvencionirane razvojne kredite za najveći putnički zrakoplov u svijetu A380 ni za najnoviji europski zrakoplov dugog doleta A350, što je prouzročilo gubitke Boeingu i radnicima u američkoj zrakoplovnoj industriji, zaključili su u WTO-u.

Odbacili su pak američke tvrdnje da krediti za najpopularnije Airbusove modele A320 i A330 značajno smanjuju Boeingovu prodaju, čime su ograničili razmjere trgovinskog spora koji spada među najveće i najskuplje u povijesti.

Američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer kazao je u priopćenju da će SAD uvesti protumjere na europsku robu ako EU ne prestane “štetiti američkim interesima”.

“EU je odavno trebao ukinuti te subvencije”, naglasio je Lighthizer.

WTO-ova presuda omogućuje Washingtonu uvođenje carina na bilo koji europski proizvod budući da su svi svrstani u jedinstvenu kategoriju robe.

U Boeingu procjenjuju da bi carine mogle dosegnuti vrijednost od više milijardi dolara godišnje počevši od iduće godine.

U Europskoj komisiji ističu pak da je WTO odbacio većinu američkih zahtjeva. Napominju i da je većina nedopuštenih državnih potpora istekla 2011. godine, najavaljujući da će u kratkom roku poduzeti sve preostale mjere koje traži WTO.

Podsjetili su na izdvojene pobjede u paralelnom sporu koji su pokrenuli protiv Boeinga a iz Airbusa su upozorili da bi presuda u tom sporu krajem godine mogla pokrenuti europske sankcije protiv SAD-a.

“Današnja je presuda zapravo tek polovina priče”, ističe izvršni direktor Airbusa Tom Enders.

Ako se dvije strane ne dogovore, očekuje se da će tražiti protumjere u vrijednosti više milijardi dolara godišnje. Njihova će vrijednost biti utvrđena u postupku arbitraže koji bi po neki procjenama mogao potrajati godinu dana.

U Boeingu tvrde da je Airbus dobio nedopuštenu pomoć u vrijednosti 22 milijarde dolara, uključujući 18 milijardi dolara državnih kredita.

U Airbusu osporavaju te brojke, tvrdeći da je vrijednost potpore odobrene putem spornih kredita precijenjena. Paralelno se žale na značajnu američku državnu potporu Boeingu.

 

(Global CIR/Novac.hr)

Objavljeno u:

Komentiraj