CIPRAS I ZAEV O IMENU MAKEDONIJE: Razmatrano nekoliko opcija, jedna od njih prihvatljiva objema stranama

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da su on i grčki kolega Aleksis Cipras pronašli obostrano prihvatljivo rješenje višedesetljetnog spora o imenu Makedonije.

Slikovni rezultat za TSIPRAS AND ZAEV IN SOFIA

“Raspravljali smo o nekoliko opcija. Jedna od njih prihvatljiva je objema stranama”, rekao je Zaev u Sofiji na marginama summita EU-zapadni Balkan. “Sada ćemo se savjetovati s relevantnim čimbenicima u našim zemljama i s institucijama i vidjeti je li to rješenje provedivo”, rekao je Zaev ne otkrivši o kojem se točno rješenju radi.

Atena i Skoplje u sporu su oko imena Makedonije od 1991., što je bivšu jugoslavensku republiku koštalo članstva u NATO-u i znatno joj usporilo put prema EU-u. Grčka tvrdi da je makedonsko ime dio njezine povijesne i kulturne baštine i optuživala je Skoplje za pokušaj krađe identiteta, pa čak i teritorija.

Novi pregovori dviju zemalja počeli su nakon pobjede socijaldemokrata Zaeva na parlamentarnim izborima i okončanja desetljeće duge vlasti nacionalista u Makedoniji. Zaev je odmah počeo slati pomirljive signale u Atenu, a Cipras prihvatio obnovu pregovora.

Grčka je u razgovorima inzistirala da Makedonija mora dodati neku odrednicu u svoje ime, poput “gornja” ili “sjeverna” i tu promjenu potvrditi promjenom ustava. Po izvoru bliskom makedonskim vlastima, trenutačno je najveća poteškoća u rješavanju ovog političko-semantičkog spora naziv makedonskog jezika.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj