DIO PUBLIKE NAPUSTIO DVORANU: Novi Von Trierov film šokirao i podijelio publiku

Mada nije u takmičarskom programu Kanskog festivala, novi film Larsa von Triera “Kuća koju je sagradio Jack” o detaljima iz života masovnog ubice, šokirao je mainstream medije, natjerao dio gledalaca da napuste dvoranu, a druge da frenetično aplaudiraju.

Dok etablirani novinski i filmski portali složno “sahranjuju” Trierov film, nazivajući ga “smećem” i navodeći da je riječ o sadističkom i okrutnom ostvarenju, drugi dio filmskih portala ističe da se radi o “aktu umjetnosti” i da je za Triera provokacija način da skrene pažnju na teme koje obrađuje.

Autor čuvenih filmova “Preko talasa”, “Ples u tami”, te remek-djela “Dogvil” i “Antihrist” u novom filmu prati dileme serijskog beskrupuloznog ubice, koji razmatra mogućnost da je ubijanje zapravo – umjetnost.

“Tijela idu u pakao, a duše u raj”, slogan je koji vodi glavnog “junaka”. Trier, čiji filmovi nepogrešivo i neprestano analiziraju ljudsku psihu i vagaju količinu dobra i zla u njoj, snimio je film o ubistvima kao rutinskim aktima (što i jeste svakodnevica svijeta).

Glavni lik Matt Dillon, serijski ubica sa bezdušnim nagonima, govori o svojim zločinima alter egu kojeg igra Bruno Ganc, glumac kojeg je, svojevremeno, proslavila uloga Adolfa Hitlera.

Film obiluje surovostima, sakaćenjima i perverzijama, a scene u kojima glavni lik muči životinje i puca u glavu djeci natjerale su dio kanske publike da iz protesta nepusti dvoranu. Slično se dešavalo i sa filmom “Antihrist”.

Tako je Lars von Trier ponovo digao na noge i kritiku i publiku ovogodišnjeg Kana, koji, prema svim izvještajima, nije ponudio senzacionalne ni posebno ispirativne filmove do sada.

Danski filmadžija, koji pripada autorskom/umjetničkom filmu, za jedne je kultni režiser, a za druge provokator i mizantrop.

“Kuća koju je sagradio Jack” svakako je do sada najkontroverzniji momenat ovogodišnjeg Kanskog festivala, koji je potpuno podijelio publiku i kritiku.

Selektor Kanskog festivala Thierry Frémaux objasnio je da ovakav film nije mogao da bude u glavnoj konkurenciji za nagrade, pa je samo uvršten u zvanični program.

Ipak, većina medija i portala složno zaključuje da je Trierov novi film, ma kako ga ocjenjivali, jedan od najvažnijih događaja ovogodišnje Kanske filmske smotre.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj