GDJE JE NESTAO SAUDIJSKI PRIJESTOLONASLJEDNIK? Niko ga nije vidio još od navodnog državnog udara!

Skoro mjesec dana nema ni traga ni glasa od prijestolonasljednika Saudijske Arabije Muhameda bin Salmana. Kako pišu pojedini mediji, princ bi mogao biti ubijen za vrijeme navodnog pokušaja državnog udara koji se desio prošlog mjeseca.

Prema pisanju lista “Kejhan”, u izveštaju tajne službe, koji je poslat višim zvaničnicima neimenovane arapske države, navodi se da je Bin Salman upucan sa dva metka tokom napada na njegovu palatu 21. aprila. List dodaje da je on najvjerovatnije mrtav, pošto se od tada nije pojavljivao u javnosti.

Podsjetimo se, te misteriozne noći su se čuli rafalni pucnji i detonacije na teritoriji kraljevskog dvorca. Prema zvaničnoj verziji, navodno je obezbjeđenje pucalo na dron igračku. Međutim, ipak su priznali da su kralj Salman i princ prijestolonasljednik evakuisani u vojni bunker.

Na snimcima koji su objavljeni na društvenim mrežama stiče se utisak da je mnogo ljudi obaralo dron i to čitavim arsenalom pešadijskog oružja. Jake detonacije su odjekivale duže od sat vremena, što je odmah izazvalo sumnju u istinitost zvanične verzije.

U međuvremenu, za vrijeme “nestanka” princa, Saudijska Arabija nije vodila ništa manju diplomatsku aktivnost nego ranije. Dok je prijestolonasljednik bio preuzeo na sebe čitavu spoljnu politiku, a bogami i unutrašnju, sve ovo vrijeme vidimo aktuelnog i bolesnog kralja Salmana kako prima strane goste. Vidjelo se da je đavo odnio šalu, jer se princ Muhamed nije pojavio za vrijeme posjete novog državnog sekretara SAD Majka Pompea 27. aprila, već je visokog američkog gosta dočekao kralj Salman.

Na Bliskom istoku, gdje je uvijek burno, posljednjeg mjeseca je bilo još eksplozivnije. U Siriji i dalje ratuje svako sa svakim, dok su SAD izašle iz nuklearnog sporazuma sa Iranom i prenijele svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim. Sva tri pitanja su na vrhu prioriteta saudijske spoljne politike. Međutim, od princa Muhameda ni traga ni glasa. Podršku Americi po iranskom pitanju iznio je ministar inostranih poslova zemlje.

Treba reći da princ Muhamed ima mnogo neprijatelja, posebno u sopstvenoj porodici. Samo njegovo imenovanje za nasljednika, a ne princa Muhameda bin Naifa, podijelilo je porodicu na dva tabora. Bilo je spekulacija da je puč bio pokušan još u augustu prošle godine, što je još više povećalo trvenja na kraljevskom dvoru. U hotelu “Ric” u Rijadu već je zatočeno više desetina najbogatijih i najuticajnijih Saudijaca, od kojih je Muhamed pokušao da uzme 100 milijardi za reforme. Ispostavilo se da je njegova porodica — njegova najveća opozicija u zemlji.

Imajući u vidi turbulentna dešavanja u svijetu, malo je vjerovatno da je prijestolonasljednik krenuo na novoj jahti od 300 miliona dolara, koju je kupio od ruskog oligarha Jurija Šeflera, na put oko svijeta. Ako je saudijski princ zaista mrtav, saznat će se uskoro. Ako je samo ranjen, ostat će sve samo na spekulacijama, kao što je to bilo i sa samim navodnim vojnim pučem

 

(Global CIR/SD/Kurir)

Objavljeno u:

Komentiraj