KRIVIČNO GONJENI ZBOG KRAĐE DIJAMANATA: Oslobođeni svi optuženi za ‘pljačku vijeka’ u Briselu

Belgijski krivični sud je danas naredio oslobađanje svih optuženih za ‘pljačku vijeka’, senzacionalnu krađu dijamanata, zlata i dragulja 2013. godine na međunarodnom aerodromu Brisela, prenijela je novinska agencija Belga.

Slikovni rezultat za Oslobođeni svi optuženi za 'pljačku vijeka' u Briselu

Ukupno 19 osoba, 16 muškaraca i tri žene, bilo je krivično gonjeno zbog krađe dijamanata vrijednosti veće od 37 miliona eura februara 2013. godine. U presudi je briselski sud utvrdio da “nalazi nisu dovoljno precizni i usklađeni da bi se utvrdila krivica optuženih”, navodi Belga.

Sud je ukinuo i konfiskaciju imovine optuženih, koja je bila zaplijenjena kao mjera predostrožnosti. Dok tužilaštvo ima pravo žalbe, jedan od advokata je rekao da je “sud odlučio o slučaju koji se zasnivao na glasinama”, a drugi je rekao da je presuda “pravi brodolom” za tužioce.

Osam naoružanih i maskiranih muškaraca je 18. februara 2013. godine upalo na aerodrom Zaventem i ušlo u avion švicarske kompanije “Swiss” u kojem je bila pošiljka dijamanta pod nadzorom firme za obezbjeđenje “Brinks”.

Pljačkaši su odnijeli 121 paket s dijamantima, polugama zlata i dragim kamenjem, ukupne vrijednosti 37,9 miliona eura. Nađen je samo dio tog plijena.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj