NA ZATVARANJU MANIFESTACIJE FILM SNIMAN OD 1995. GODINE: Sancho Panza i Don Quixote u Cannes-u

Proglašen “prokletim djelom”, film Teryja Gilliana, 77- godišnjeg reditelja koji je upravo sretno prebolio izliv krvi u glavu, dobio je dozvolu za prikazivanje pa će najvjerovatnije zaključiti ovogodišnje, 71. izdanje najpoznatijeg svjetskog skupa sedme umjetnosti, Međunarodnog Festivala Filma u Cannesu.

Piše: Džana Mujadžić

Pariski vrhovni sud je odbio opoziv portugalskog producenta Paula Branca i njegove kuće “Alfana films” o zabrani projiciranja ostvarenja cije je snimanje započeto 1995. godine sa drugim glumcima. Poznati producent je umijesno i znalački organizirao svoj poduhvat, veoma mediatiziran i bučan.

Tvrdio je kako reditelj nema pravo prezentacije ostvarenja bez njegove dozvole, iako je GillIan završio film zahvaljujuci spanjolskoj produkciji “Tornosol” . Galska pravda je  zaključila kako je Franco bez razloga napadao organizatore čuvenog festivala koji neprestalno ponavljaju da su na strani kreatora, te su sretni i zadovoljni dozvolom za predstavljanje filma “The Man Who Killed Don Quixote”. Projekcija se planira za zatvaranje najveće i napoznatije svjetske filmske smotre, 18 svibnja.

Veseli ih da će značajno djelo koje sadrži i bolne dijelove karijere poznatog reditelja, napokon, biti dostupno publici, profesionalcima i novinarima. Svi će se sakupiti u Velikom teatru “Lumière” jer je slavni festival “prostor slobode koji će to i ostati”! Glavne uloge tumače brazilski umjetnik Jonathan Pryce, koji juriša na vjetrenjače dok će sposobnog Cervantesovog Panzu oživiti Adam Driver, interpretator “Star Warsa”.

Međutim,  Paulo Branco koji smatra kako ima pravo na djelo kupljeno prije dvije godine, iako je reditelj poništio ugovor, ne odustaje. Nanovo je uputio apel pa će se drugo suđenje upriličiti 15. lipnja. U Cannesu ce na početku na ekranu prikazati natpis da je ostvarenje na posebnoj projekciji.

 

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj